Hondine težave z motorjem se nadaljujejo

Avtor prispevka: , objavljeno 6. februarja 2017 .

Čeprav so pri Hondi upali, da bodo s filozofijo pogonskega agregata, ki je podobna tistim pri tekmecih, letos vendarle rešili težave, ki jih pestijo zadnji dve leti, pa se je v Sepangu izkazalo, da težave japonskega proizvajalca ostajajo. Lani je Marc Marquez sicer osvojil naslov prvaka, vendar gre večji del zaslug za to prav dirkaču in ne hitrosti oziroma kvaliteti motocikla.

Letos so Hondini inženirji izdelali pogonski agregat z drugačnim zaporedjem vžiga, s čimer naj bi “ozdravili” težave pri pospeševanju, toda Marquez je po testiranjih v Maleziji povedal, da so spremembe malenkostne. “Pospeševanje pri nizkih vrtljajih motorja je nekoliko drugačno, malce bolj enakomerno, toda časi krogov so ostali podobni. Še vedno imamo težave z oprijemom na izhodu iz ovinkov. Na ravninah je novi agregat nekoliko boljši, a še vedno ni popoln.

Lani smo sicer osvojili naslov prvaka kljub težavam tekom sezone. Zmagali smo, vendar na večini dirk motocikel ni bil najhitrejši. Na stezi v Sepangu imamo največ težav in videli smo, da nas čaka še veliko dela. Vemo, kakšna je težava, najtežje pa jo je odpraviti, zato zdaj poizkušamo različne rešitve.”

Velika težava za Hondo pa je tudi dejstvo, da imajo do začetka sezone pripravljenih več različic pogonskega agregata, katere bodo morali preizkusiti. S katero bodo nastopili na dirkah pa se bodo odločili šele na zadnjih testiranjih v Katarju, zaradi tega pa bodo morali v tovarni močno pohiteti, saj bodo morali pripraviti 35 agregatov, saj jih vsak izmed njihovih dirkačev pred prvo dirko dobi sedem.

“Na testiranjih moramo zbrati čimveč podatkov, toda kateri motor bomo uporabili se bomo odločili šele na zadnjem testiranju,” je potrdil Španec.

Foto: Honda