Honda se po 2021 umika iz Formule 1

Avtor prispevka: , objavljeno 2. oktobra 2020 .

Honda je napovedala, da se po koncu sezone 2021 umika iz Formule 1.

Japonski proizvajalec avtomobilov in motornih koles je odmevno novico sporočil na tiskovni konferenci v Tokiu.

Pri Hondi so upali, da se bodo letos z moštvom Red Bull Racing borili za naslov svetovnih prvakov, a želenih rezultatov ni bilo.

Honda se je v sezoni 2015 kot motorni dobavitelj vrnila z moštvom McLaren. Nekdaj nepremagljivo legendarno partnerstvo pa se je po treh sezonah razočaranj končalo. Honda je moči združila z ekipo Toro Rosso, lani pa še z Red Bullom.

Uraden razlog za odhod Honde pa je želja po preusmeritvi sredstev v razvoj programa električnih cestnih vozil.

Red Bull naj bi o svoji nameri obvestili že letos avgusta, dokončno odločitev pa so jim posredovali šele konec septembra, potem ko sta obe moštvi podpisali novo pogodbo Concorde. Red Bullovi ekipi sta se torej znašli v težkem položaju, saj bodo za sezono 2022 morali najti drugega proizvajalca motorjev.

Mercedes bo v prihodnji sezoni s svojimi motorji že opremljal štiri moštva, svojega, Aston Martin, Williams ter McLaren, Red Bull pa si zagotovo ne želi nazaj k Renaultu, kjer so se odnosi v zadnjih sezonah močno skrhali.

Ena izmed možnosti je Ferrari, ki je v preteklosti že dobavljal agregate ekipi Toro Rosso, poleg svoje ekipe pa motorje dobavlja le eni ekipi, in sicer moštvu Haas.

Pri Red Bull so kljub negotovosti glede pogonskih agregatov potrdili, da bodo ostali zvesti športu, Honda pa obljublja, da bo za sezono 2021 vseeno po svojih najboljših močeh pripravila pogonske agregate za svoje kupce.

V primeru, da Red Bull ne najde dobavitelja, pravila Formule 1 pravijo, da mora moštvu brez motorjev svoje agregate dobavljati proizvajalec, ki ima najmanj kupcev, to pa bi bil ravno Renault, ki po letošnji sezoni poleg svoje svojih motorjev me bo dobavljal nobeni ekipi.

Foto: Honda