HERMANN TILKE: Perfektna steza ne obstaja

Avtor prispevka: , objavljeno 27. decembra 2020 .

Odkar je Hermann Tilke leta 1983 na Nürburgringu obnovil majhno evakuacijsko pot, se je veliko zgodilo. Gradbeni inženir je s svojim podjetjem oblikoval in izdelal številna dirkališča Formule 1, med katera spada tudi Yas Marina Circuit v Abu Dabiju, kjer so dirkači Formule 1 tudi letos opravili svojo zadnjo dirko sezone.

Napetost na dirki se je držala v mejah in k temu je botrovala tudi karakteristika steze, kot je Tilke poudaril v intervjuju za časnik Der Standard. “Perfektna steza ne obstaja, tudi vsaka nogometna tekma ni napeta. Nekatere steze ustvarjajo dolgočasne dirke, nekatere pa bolj napete. Dober primer je Red Bull Ring v Spielbergu. Ustvarja dobro dirkalno dinamiko in je sijajen za prehitevanja. Dirke na tej stezi so pogosto razburljive,” pojasni Nemec. V Abu Dabiju pa je moral pri zasnovi steze upoštevati zunanje omejitve, ki so zožile površino ustvarjanja. “V stezo integriran hotel Yas je imel 200 sob. Slabo leto pred koncem gradnje se je glasilo, da jim mora imeti dvakrat več. Potem smo enak hotel zgradili še enkrat in pred tem postavili v vodo,” pojasni Tilke.

Hermann Tilke se dobro znajde s kritikami na račun njegovih stez, istočasno pa pojasni svoj pogled in svoje težave, s katerimi se sooča pri zasnovi in izgradnji dirkališč. Na koncu še doda, da perfektna steza, ki bi si jo želeli navijači, ne obstaja.

In to ni bila edina težava. “Na enem delu dirkališča naj bi dejansko bil umeščen tudi del mesta, a to ni bilo nikoli realizirano. Zaradi tega se nismo mogli igrati z izvedbo prečnih nagibov zavojev, kar bi prineslo več dinamike,” obžaluje 65-letnik, ki ve, da ne obstaja preprost recept, ki bi zagotavljal več akcije na stezi. Sicer bi morale dolge ravnine z ostrimi zavornimi conami na koncu prispevati k večjemu številu prehitevanj, vendar le, če zavoj pred tem zasledovalcu dovoli, da se dovolj približa tekmecu pred seboj, pojasni Tilke. “Če zavoji pred tem ne dovolijo, da se dovolj približaš tekmecu, to ne koristi. Tega zaostanka na ravninah ne morejo nadoknaditi tudi hitrejši dirkalniki. In Yas Marina Circuit v Abu Dabiju trpi zaradi tega fenomena.

In po mnenju Tilkeja se krivda nahaja v aerodinamiki. “To se bo veliko spremenilo z novim pravilnikom,” upa Nemec. V osnovi pa bi steze potrebovale mesta, ki bi provocirala napake dirkačev. “Če dirkač zadaj ne naredi napake, se lahko približa in nasprotnika pred seboj prehiti. Toda za Formulo 1 je to težko, saj tukaj nastopajo najboljši dirkači na svetu. Ti napake delajo v petem na prostem treningu, v nedeljo pa skorajda nobene. Imajo tudi najboljše tehnike. Veliko dejavnikov igra pomembno vlogo.”           

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish