Hamiltonu zmaga po trčenju z moštvenim kolegom

Avtor prispevka: , objavljeno 4. julija 2016 .

Lewis Hamilton je po trčenju z moštvenim kolegom Nicom Rosbergom v zadnjem krogu dirke za Veliko nagrado Avstrije slavil novo zmago. Rosberg, ki je bil pred tem na poti k zmagi, je po trčenju s poškodovanim dirkalnikom v cilj pripeljal na četrtem mestu, s trčenjem pa sta Srebrni Puščici zapravili gotovo dvojno zmago, zaradi česar so gledalci na odru za zmagovalce izžvižgali Hamiltona. Drugi je bil Max Verstappen, tretji pa Kimi Raikkonen.

Dirka se je sicer začela v suhih pogojih, Hamilton pa je s prvega štartnega mesta ohranil vodstvo v prvih krogih. Toda po dolgem nizu krogov je po težavi pri prvi menjavi gum v boksih, na stezo pripeljal za Rosbergom, ki je ubral drugačno taktiko.

Za trenutek se je v vodstvu znašel Sebastian Vettel, ki je tvegal z dolgim nizom krogov na supermehkih gumah, a njegovi upi po dobri dirki so splavali po vodi, ko mu je po 26 krogih pri visoki hitrosti na štrtno – ciljni ravnini razneslo zadnjo desno gumo. Nemec se je zavrtel, trčil v zaščitno ograjo, dirke pa ni mogel več nadaljevati.

Na stezo je pripeljal varnostni avto, po nadaljevanju dirke pa sta morala Mercedesa, ki sta opravila dve menjavi gum, prehiteti Verstappna, ki je bil v boksih le enkrat, nato pa sta se spustila v medsebojni dvoboj za zmago. Rosberg je pri zadnjem postanku nadel komplet supermehkih gum, ki pa mu ni prinesel bistvene prednosti pred Hamiltonom na mehki zmesi. Rumeno obrobljene gume so v danih pogojih delovale bolje, zaradi česar je lahko Britanec zlahka dohitel Rosberga, ki se je prebijal skozi vrsto za krog zaostalih dirkačev.

Dvoboj je dosegel vrhunec v zadnjem krogu, ko sta Hamilton in Rosberg, kateremu so odpovedale zavore, trčila v tretjem zavoju, kjer se je tudi odločila dirka.

Foto: Mercedes

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish