Hamiltonu zaradi nelegalnega krilca grozi izključitev, v težavah tudi Verstappen

Avtor prispevka: , objavljeno 13. novembra 2021 .

Po petkovih kvalifikacijah sta se oba kandidata za letošnji naslov svetovnega prvaka znašla v težavah zaradi prekrškov. Lewis Hamilton, ki je dobil kvalifikacije za sobotno sprint dirko v brazilskem Interlagosu, bo lahko izključen iz razvrstitve, saj so tehnični delegati mednarodne avtomobilistične zveze FIA ugotovili nepravilnosti pri DRS sistemu na njegovem dirkalniku.

Hamilton je bil najhitrejši tudi v zadnjem delu kvalifikacijskega treninga, kjer je tekmeca Maxa Verstappna ugnal za skoraj pol sekunde, po tehničnem pregledu pa je delegat Joe Bauer sporočil odkrite nepravilnosti na pomičnem delu zadnjega krilca. To je lahko od fiksnega dela krilca odmaknjeno le 85mm, ko je aktiviran DRS, na Hamiltonovem dirkalniku pa se krilce odmika dlje.

Komisarji so po kvalifikacijah dolgo razpraljali in preučevali dokaze, zvečer pa so zasedanje prekinili in ga bodo nadaljevali zjutraj po lokalnem času. Zadnje krilce Hamiltonovega dirkalnika je bilo odstranjeno in zaplenjeno.

FIA je v primeru Hamiltonovega krilca reagirala na objavo posnetka na socialnih omrežjih, a še pred kvalifikacijami so se zaradi le tega pri komisarjih oglasili tudi predstavniki Red Bulla, ki so predložili posnetke in druge dokaze o upogibljivosti zadnjega krilca, ter zahtevali

V težavah pa se je znašel tudi Hamiltonov tekmec, Max Verstappen, ki si je v parc fermeju ogledoval Hamiltonov dirkalnik in se nato dotaknil zadnjega krilca, s čimer je storil prekršek.

Če komisarji potrdijo nepravilnosti, bo moral Hamilton sprint dirko začeti iz boksov, saj bo moštvo moralo zamenjati krilce z krilcem druge specifikacije, kar pomeni hud udarec za nadaljevanje dirkaškega konca tedna. Britanec bo namreč nedeljsko dirko, zaradi kazni za menjavo motorja, začel še pet mest nižje od mesta, na katerem bo končal sobotno preizkušnjo.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish