Hamiltonu savdski pole position, Verstappen razbil dirkalnik

Avtor prispevka: , objavljeno 4. decembra 2021 .

Začetek kvalifikacij je bil v pričakovanju odločitve komisarjev v pogledu incidentov Hamiltona, zaradi katerih se je moral oglasiti na zagovoru. So bile rumene zastave ali ne, a je šlo le za napako na semaforjih? Če je šlo za napako, potem to ni v ponos kraljevemu razredu motošporta. Tudi primer z Mazepinom je bil nevaren. A tekom Q1 je prišlo obvestilo, da je bil v primeru rumenih zastav oproščen, v primeru Mazepina pa je dobil opomin, ekipa pa 25.000 evrov kazni. Toliko.

Peti in srečni pole position letošnje sezone za Lewisa Hamiltona.

Q1 – Hiter konec za oba Aston Martina

Zanimivo je bilo videti, da so se dirkači v nasprotju od drugih dirkališč, tukaj zelo hitro odpravili na stezo. A to je v tretjem sektorju vodilo do zastojev, kajti vsi so iskali razdaljo pred svojim hitrim krogom. Na to je že v uvodu opozoril Charles Leclerc. Prvi hiter krog je postavil Norris, toda potem je ciljno črto prečkal Max Verstappen in s časom 1:28.659 minute prevzel vodstvo. Hamiltonu prvi poskus ni uspel, saj je ubral bližnjico skozi izletno cono, toda njegov drugi krog je bil boljši, za slabi dve desetinki boljši od Verstappnovega.

Potem se je med Hamiltona in Verstappna najprej vrinil Lando Norris, tik za njim pa je na drugo mesto prišel Valtteri Bottas. A to ni bil konec lovljenja najboljšega časa kroga. Sprva je Charles Leclerc prišel na tretje mesto, njegovemu moštvenemu kolegu Carlosu Sainzu pa je očitno uspel odličen krog, saj se je zavihtel na trenutno prvo mesto z dobro desetinko sekunde prednosti. Sledili so drugi poskusi in Verstappnu je uspelo Španca prehiteti za slabih pet stotink – kljub zelo slabemu prvemu sektorju. A prvo mesto je hitro prevzel Bottas z dobrima dvema desetinkama.

Dve minuti pred koncem je prvo mesto zavzel Sergio Perez, njegov moštveni kolega Verstappen je bil na zelo hitrem krogu, a je pred koncem kroga naletel na pravi prometni zamašek. Čas je šel po zlu, Verstappen pa je zavil v bokse. Pri Bottasu pa je nastala okvara motorja in zdi se, da drugega dela kvalifikacij ne bo opravil.

Q2 – Sainz izpadel, bližnje srečanje dveh Fincev

Najprej se je postavljalo vprašanje, ali bo Bottas sodeloval v drugem delu ali ne. Lahko je nastopil- Znova so se dirkači hitro odpravili na stezo, tokrat vsi obuti v srednjo zmes gum. Prvi čas je postavil Perez, takoj zatem pa ga je Verstappen prehitel za skoraj sekundo in to s časom 1:27.953 minute. Med oba Red Bulla se je sprva vrinil Leclerc, medtem pa dirkačema Mercedesa ni uspelo ogroziti časa Nizozemca. Bottasu je uspelo priti na drugo mesto, Hamilton pa je s sedmimi desetinkami pristal na trenutnem četrtem mestu. V veselje Red Bulla se je nato na drugo mesto zavihtel  Perez. Sledilo je nevarno “jahanje” robnika Carlosa Sainza, kar je vodilo do krajše rumene zastave. Špancu je odneslo zadek dirkalnika in je prečno drsel čez dokaj visok robnik.

Drugi poskus hitrega kroga je najprej začel Perez, ki je za sedem tisočink presegel čas Verstappna, za katerim se je na tretjem mestu znašel Hamilton, njega pa je prehitel Bottas. Prvo četverico je ločila le dobra desetinka sekunde. A krog pozneje je Hamiltonu uspel odličen krog in je za dve desetinki sekunde prehitel Mehičana. Vmes pa smo gledali obupne poskuse Sainza, da se reši skupine dirkačev, ki zaključujejo kvalifikacije v drugem delu. Na njegovo žalost mu to nu uspelo. Pred koncem smo videli nevarno bližnje srečanje rojakov iz Finske in sicer Raikkonena in Bottasa, ki sta se dotaknila s kolesi, Giovinazzi pa je testiral zaščitno ogrado.  

Q3 – Pole Hamiltonu, Verstappen v steni

Pri Mercedesu so se odločili za takojšen odhod na stezo. Toda prvi poskus Hamiltona se je izjalovil, saj je naredil napako in moral zapeljati skozi izletno cono. Bolje je delo opravil Bottas, ki je s časom 1:28.143 minute zavzel trenutno prvo mesto. Hamilton pa se je takoj odpravil na drugi poskus. Ta je bil boljši in je za desetinko prehitel moštvenega kolega. Sledil je napad Verstappna, ki je Hamiltonov čas presegel za slabe štiri desetinke sekunde. Tudi Bottas je poskusil z drugim hitrim krogom, vendar mu je uspelo prehiteti le Hamiltona. Za Verstappnom je zaostal za dobre tri desetinke. Perez je v tem trenutku zasedal četrto mesto.

Šok v garaži Red Bulla. Max Vesratppen je bil na poti do pole positiona in to suvereno, toda zgodilo se je nepričakovano. Nizozemec je z zadnjih kolesom treščil v zid in predčasno končal svoj zares izjemen krog.

Sledil je zaključni napad na pole position. Prvi se je v lov za najboljši čas odpravil Hamilton. In Britancu je uspelo preseči čas Verstappna, za poldrugo desetinko sekunde. Sledil je napad Nizozemca, ki je tvegal vse, bil v prvem sektorju zelo blizu stene, dobesedno letel po stezi, bil bi zagotovo na pole positionu, a se je zgodila nesreča, kajti treščil je z zadnjim kolesom v steno in to je pomenil konec vožnje. Prav mogoče je, da bo moral dobiti novi menjalnik, kar bo pomenilo kazen pribitka mest.

Tako je prvo štartno vrsto zasedel Mercedes, Hamiltonm pred Bottasom, Verstappen sicer na tretjem mestu, toda ali bo na tem mestu tudi ostal, bo, kot rečeno, povedal njegov menjalnik.

Članek je na voljo tudi na strani http://vmax.si

Foto: HB Press

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish