Hamiltonu prvi najboljši štartni položaj sezone

Avtor prispevka: , objavljeno 25. marca 2017 .

Lewis Hamilton je z današnjim nastopom pokazal, da se, potem ko je moral lani na koncu sezone priznati premoč takratnemu moštvenemu kolegu Nicu Rosbergu, vrača lačen novih uspehov. Današnje kvalifikacije je končal na prvem mestu z dobrima dvema desetinkama prednosti pred Sebastianom Vettlom.

Prvi kvalifikacijski del je minil brez posebnosti. Fernando Alonso je prvi postavil čas, a ga je kmalu prehitel Vettel, preden sta vrh razpredelnice prevzela Mercedesova dirkača. Na koncu se je na vrhu znašel Hamilton pred Kimijem Raikkonenem; Valtteri Bottas je bil četrti.

Zgolj Ferrari je takoj na začetku svoja voznika na stezo pustil s super mehkimi pnevmatikami, medtem ko so ostali uporabljali ultra mehko različico. Na koncu dela so vsi razen Sebastiana Vettla uporabili vsaj en set ultra mehkih gum.

Po desetih minutah so Stefana Vandoorna pri McLarnu poklicali v bokse, saj so se srečali s težavami pretoka goriva in tudi zelo nizko močjo dirkalnika. Po koncu prvih dvajsetih minut se je Fernando Alonso pošalil, da bi potrebovali nekaj dežja. Njemu se je uspelo uvrstiti naprej, Vandoorne je bil tako eden izmed dirkačev, ki bo tvoril začelje jutrišnje štartne vrste. Poleg njega so izpadli: Antonio Giovinazzi, Kevin Magnussen, Lance Stroll and Jolyon Palmer.

Stroll se je po koncu zahvalil ekipi ter hkrati izrazil razočaranje z nastopom. Najprej so morali precej hiteti, potem pa jih je ustavilo nekaj prometa, zato začetek sezone zanj ni bil najbolj spodbuden.

Izločenih je bilo tako pet dirkačev za razliko od šestih v lanski sezoni, saj smo se poslovili od moštva Manor, ki ni uspelo obstati v najvišjem razredu motošporta.

Drugi kvalifikacijski del je otvoril Bottas, ki ga je tudi zaključil z najhitrejšim časom štiri stotinke pred moštvenim kolegom.

Romain Grosjean se je pritoževal, da so ga dirkači zaprli, zaradi česar je pri svojem prvem poskusu izgubljal čas, a se je kasneje izboljšal in prišel v zadnji del kvalifikacij. Alonsu pa so se ponovile težave z nizko močjo. To mu je preprečilo uvrstitev med najboljšo deseterico, kjer niso nastopili še: Sergio Perez, Nico Hulkenberg, Esteban Ocon in Marcus Ericsson.

Glede na uporabo pnevmatik tekom kvalifikacij bodo vsi dirkači jutri pričeli dirko na ultra mehki različici.

Takoj na začetku Q3 je Raikkonen poročal o nekaj dežnih kapljah, ki se niso razvile v kaj resnejšega, čeprav je bilo nebo na nekaterih delih precej oblačno. V prvih poskusih je najhitrejši čas postavil Hamilton, tri desetinke za njim sta se zvrstila Vettel ter Bottas; na četrtem mestu Raikkonen.

Po dveh minutah je Ricciardo izgubil nadzor nad dirkalnikom, zaradi česar ga je odneslo s steze in pristal je v ogradi. Za trenutek so zavihrale rumene zastave, potem pa je bil trening prekinjen z rdečimi.

Dirkači po premoru niso takoj zapeljali nazaj na stezo. Bottas je s svojim časom prišel na prvo mesto, da ga je čez nekaj trenutkov spet prevzel Hamilton. Med njiju se je uvrstil Vettel, drugi Ferrarijev dirkač pa je zavzel četrto mesto. Vettel je v pogovoru z moštvom takoj po koncu izrazil navdušenje nad rezultatom, hkrati pa opozoril, da iz dirkalnik ni izluščil vsega. Z dobrimi rezultati nadaljujejo tudi pri Haasu, saj je Grosjean končal kot šesti, medtem ko moštveni tekmec Kevin Magnussen ni uspel priti v zadnji del kvalifikacij.

Foto: Mercedes