Hamiltona postavili na laž: Zaradi nastavitev je bil hitrejši

Avtor prispevka: , objavljeno 28. oktobra 2023 .

Lewis Hamilton je potem, ko je bil diskvalificiran z drugega mesta na VN ZDA, v medijih ponudil nekaj izgovorov in trdil, da zaradi obrabljene deske na dnu dirkalnika, ki je vodila v izločitev iz rezultatov dirke, na dirki sami ni pridobil nič.

Toda dirkačica in komentatorka F1 na televiziji Sky, Danica Patrick, je Britanca postavila na realna tla, ter dejala, da nastavitve, zaradi katerih dirkalnik vozi nižje tlom, v vsakem primeru prinaša prednost.

Medtem ko so pri Ferrariju sprejeli diskvalifikacijo Charlesa Leclerca zaradi enakega prekrška pravil, so v taboru Mercedesa za izločitev okrivili pomanjkanje časa na stezi zaradi enega samega treninga v formatu sprint vikenda, ter grbinasto površino steze. Hamilton je dejal, da dno dirkalnika ne prinaša velike prednosti in celo, da njegova izločitev z dirke na Formulo ena meče slabo luč, saj je FIA pregledala le štiri dirkalnike, Britanec pa je dejal, da so mu številni viri zagotovili, da bi bilo izločenih še več, če bi pregledali vse.

Patrick je dejala, da v pravilniku ne bi bilo pravil glede debeline deske na dnu, če na tem področju ne bi bilo mogoče pridobiti prednosti. “Mislim, da je Charles s situacijo opravil najboljše, saj je zdaj nemogoče preprečiti diskvalifikacijo,” je dejala. “Tvoj dirkalnik ni bil v skladu s pravili, zato si izločen z dirke. Zdi se mi, kot da Lewis poskuša zgraditi obrambo in se zaščititi pred očitki. Dejal je, da sporne nastavitve niso prinesle razlike, vendar temu ni tako. Zato je tudi spisano pravilo, ker je dirkalnik, ki se vozi nižje tlom, načeloma vedno hitrejši. To je eden izmed načinov, kako povečati oprijem dirkalnika, zato mislim, da takšne nastavitve prinesejo prednost.

Res je, da je zadeva povezana s formatom vikenda, saj so vsi imeli na voljo le en trening, v Parc Fermeju pa potem nastavitev ne morejo spreminjati, morda pa so tvegali ali pa niso vedeli, kaj se bo zgodilo na glavni dirki.”

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj