Hamilton zmagal pred domačim občinstvom

Avtor prispevka: , objavljeno 5. julija 2015 .

Lewis Hamilton je po slabem štartu s prvega mesta, kjer sta ga prehitela oba dirkača moštva Williams, uspel s pomočjo taktike prebiti nazaj v vodstvo in do nove zmage.

Dirka se je začela v oblačnem Silverstonu, Mercedesovo prvo štartno vrsto pa je presenetil Felipe Massa, ki se je s svojega tretjega štartnega mesta izstrelil mimo obeh v vodstvo. Sledil mu je Valtteri Bottas, ki pa je po nekaj ovinkih vendarle popustil Hamiltonu.

Nico Rosberg je bil četrti, na stezo pa je zapeljal varnostni avto, zaradi trčenja med vsemi štirimi dirkači moštev Lotus in McLaren.

Ob nadaljevanju dirke je Hamilton poskušal prehiteti vodilnega Masso, a je napravil napako in v ovinku Vale z blokiranimi kolesi zapeljal s steze. S tem je mesto pridobil Bottas, vrstni red prve četverice pa se ni spremenil vse do postankov v boksih. Na menjavo gum je prvi zapeljal Hamilton, sledila sta mu Massa in Rosberg, nato še Bottas.

Po bliskoviti menjavi gum je Hamilton pridobil dovolj, da je prevzel vodstvo na dirki, Massa in Bottas pa sta mu sledila in za sabo zadržala Rosberga.

Carlos Sainz je posprbel za novo prekiniteg dogajanja, ko je njegov dirkalnik obstal na izhodu iz zadnjega ovinka, zaradi česar so komisarji razpisali območje virtualnega varnostnega avtomobila.

Ko so varnostniki ob stezi umaknili okvarjeni dirkalnik, se je dirka nadaljevala neovirano, kmalu pa je stezo začel močiti dež. Med prvimi je po gume za rahel dež zapeljal Kimi Raikkonen, kateremu se taktika ni obnesla najbolje, saj se steza ni zmočila dovolj hitro in Finec je nekaj krogov krožil na uničenih dežnih gumah.

V ospredju je Rosberg uspel prehiteti oba dirkača Williamsa in se podal v lov na Hamiltona. Bil je dve sekundi hitrejši od moštvenega kolega, in se Britancu močno približal, ko so pri Mercedesu vodilnega Hamilton poklicali v bokse, kjer so mu nadeli gume za rahel dež. Rosberg je, namesto da bi počakal na dežne gume v boksih, moral odpeljati še en krog z gumami za suho stezo na povsem namočeni stezi. Nemec je izgubil ravno dovolj, da je Hamilton varno pripeljal do cilja in še povečal vodstvo v skupnem seštevku prvenstva.

Na koncu je bil tretji Sebastian Vettel, Massa in Bottas pa sta se morala zadovoljiti s četrtim in petim mestom.

Fernando Alonso je po trčenju v prvem ovinku, ko je moral na menjavo prednjega krilca, na koncu osvojil eno točko za deseto mesto. To so bile tudi prve letošnje točke zanj in za novo združeno navezo McLaren – Honda.