Hamilton zahteva jasnejša pravila

Avtor prispevka: , objavljeno 23. julija 2016 .

Lewis Hamilton je na kvalifikacijah za VN Madžarske izgubil pomemben boj z moštvenim tekmecem Nicom Rosbergom za najboljši štartni položaj na jutrišnji dirki. Britanec je moral v svojem zadnjem hitrem krogu upočasniti, saj se je pred njim na stezi zavrtel Fernando Alonso, Rosberg pa je svoj hiter krog peljal nekaj sto metrov za njim. Ko je Nemec pripeljal do mesta Alonsovega vrtenja, je Španec že peljal naprej, kljub temu pa so varnostniki imeli izobešene rumene zastave. Nemec je v tako imenovanem rumenem sektorju sicer upočasnil, a nekoliko manj, kot denimo Hamilton. Ta je sicer dejal, da zaradi izgubljenega najboljšega štartnega izhodišča ni jezen ali razočaran, a je kljub temu dejal, da bo morala FIA bolj jasno razložiti pravila glede ravnanja dirkačev v sektorjih z rumeno zastavo.

“Po današnjem dogodku je treba pravila nekoliko bolje pojasniti,” je dejal. “Dirkači moramo razumeti kako ravnati v primeru rumenih zastav, saj si morda zdaj dirkači oziroma komisarji pravila razlagamo drugače, kot bi si jih morali. V mojem primeru sem nedvomno moral upočasniti, saj je Fernando še vedno stal na stezi. Ko je mimo mesta vrtenja peljal Nico pa je Alonso že peljal naprej, a so bile kljub temu izobešene rumene zastave, tako da je šlo za drugačno situacijo. Rumena zastava pomeni, da moraš biti pripravljen upočasniti, oziroma da moraš upočasniti, zaradi česar izgubiš nekaj časa. Če sta izobešeni dve rumeni zastavi to pomeni, da je na stezi dirkalnik, morda tudi varnostnik. Ne veš kaj te čaka za ovinkom, zato moraš biti pripravljen ustaviti, tako piše v pravilih. Nico je izgubil le desetinko skozi tisti ovinek. Ali torej lahko le malce upočasnimo tudi pri dvojni rumeni zastavi? Mislil sem namreč, da to velja za eno rumeno, pri dveh pa sem mislil, da je treba biti bolj previden.

Če je potrebno izgubiti le desetinko, to spremeni stvari za vse dirkače. Toda nisem prepričan, da je to najvarnejši način. V preteklosti smo imeli primere, ko je naprimer Maldonado v Monaku skoraj povozil varnostnika, ki je bil na stezi, saj ni dovolj upočasnil. Pravila nam morajo biti povsem povsem jasna. Ne gre le za našo varnost, če je na stezi obtičal drug avto, če je na stezi dirkač ali varnostnik,” je opozoril Hamilton.

Štartno izhodišče je na dirkališču Hungaroring zelo pomembno, toda nekateri dirkači menijo, da je drugo štartno mesto boljše, saj ima dirkač boljšo linijo za vožnjo skozi prvi ovinek.

Bi moral Rosberg bolj upočasniti ali ne? Presodite sami – Onboard posnetek Rosbergovega kroga:

https://www.youtube.com/watch?v=A0YRTO3XE-A

Foto: Mercedes

3 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
3
0
Radi bi slišali tvoje mnenje, prosim napiši komentar!x
()
x