Hamilton z najmanj tehničnimi okvarami med vsemi prvaki

Avtor prispevka: , objavljeno 3. oktobra 2016 .

Lewis Hamilton je po odstopu na VN Malezije v nedeljo moštvo praktično obtožil sabotaže, ko je dejal, da nekdo očitno ne želi, da letos postane svetovni prvak. Njegove izjave je zatem pričakovano miril šef moštva, Toto Wolff, češ, da je Britanec govoril o višji sili. Dejstvo je, da aktualni prvak letos res nima sreče s tehniko, toda drugo dejstvo je, da je to prvič, da je kateri izmed Mercedesovih dirkačev letos odstopil zaradi okvare dirkalnika.

Statistika pa v tolažbo Hamiltonu kaže, da je v svoji karieri vozil najbolj zanesljive dirkalnike med vsemi 32 svetovnimi prvaki formule ena. Nedeljski odstop je bil šele njegov enajsti zaradi tehnične okvare na 183 dirkah, ki jih je odpeljal. Če preračunamo v odstotke je torej le na 6% dirk odstopil zaradi tehnične težave na dirkalniku.

Sebastian Vettel je v svoji karieri nastopal z drugim najbolj zanesljivim dirkalnikom, a je imel za 2,9 odstotka več okvar (8,9), kot Hamilton. Fernando Alonso je na lestvici odstopov (zaradi tehnične okvare) glede na število dirk na tretjem mestu. Tehnika ga je ustavila na 10% začetih dirk. Za primerjavo, Kimi Raikkonen je zaradi okvare odstopil na več kot enkrat več dirkah od Hamiltona. Tehnično okvaro je doživel na kar 13,5% začetih dirk, te pa naj bi ga po nekaterih ocenah stale vsaj dveh naslovov svetovnega prvaka.

Po nedeljski dirki je bilo na soicalnih omrežjih zaznati zgolj dva pola. Na eni strani so podporniki Hamiltona trdili, da gre za očitno sabotažo s strani Mercedesa, na drugi pa so dolgoletni gledalci formule trdili, da se okvare pač dogajajo.

Glede na statistiko je Hamilton v preteklosti s tehniko imel nekaj več sreče, od ostalih.

Kaj pa Nico Rosberg? Tudi on je izmed 201 štartov na dirki zabeležil vsega 14 odstopov zaradi okvare, torej je odstotek odstopov nekje okrog 7. Toda dejstvo je, da tudi če se Hamiltonu dirkalnik pokvari na vseh petih preostalih letošnjih dirkah, bo še vedno ostal dirkač z najmanj tehničnimi okvarami glede na število začetih dirk.

Foto: Mercedes

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj