Hamilton vesel domače zmage, prvenstvo se je znova odprlo

Avtor prispevka: , objavljeno 17. julija 2017 .

Lewis Hamilton je bil po peti zmagi na domači dirki presrečen, saj je ob smoli tekmeca za naslov svetovnega prvaka Sebastiana Vettla, zaostanek v točkovanju prvenstva zmanjšal na eno samo točko. Britanec je vodil tako rekoč od štarta do cilja, pri tem pa le kontroliral razdaljo do zasledovalcev in na koncu slavil četrto zaporedno zmago v Silverstonu. Moštveni uspeh je dopolnil Valtteri Bottas, ki se je po kazenskem štartu z devetega mesta prebil do drugega.

“Zelo sem vesel, to je ena izmed mojih najslajših zmag tukaj,” je povedal. “Upal sem na takšen razplet. Pred samo dirko so se v medijih pojavljale razne negativne izjave, saj so navijači imeli pomisleke glede mojega načina pripravljanja na to dirko. Sedaj po dirki pa lahko z gotovostjo trdim, da je bil tole eden izmed mojih najboljših dirkaških vikendov. Dirko sem začel solidno, nato pa sem zgolj nadziral avto in razdaljo do tekmecev. Zahvaliti se moram celotni ekipi, saj so tudi fantje opravili odličen postanek. Valtteri je danes prav tako odpeljal odlično dirko in ponosen sem nanj.”

Tako Vettel, kot njegov moštveni kolega pri Ferrariju, Kimi Raikkonen, sta morala v zadnjih treh krogih na menjavo gum, potem ko Pirellijeve pnevmatike niso zdržale obremenitev. “Presenečen sem nad težavami, s katerimi se je moral sočiti Ferrari, prav tako pa nisem pričakoval, da se bom tako močno približal Vettlu že na tej dirki. Ta rezultat na domači dirki ponovno popolnoma odpira prvenstvo, vse se namreč začenja znova. Nestrpno pričakujem VN Madžarske, saj sem se tam vedno dobro odrezal. Izjemen občutek je bil pripeljati v ovinek številka 7, kjer so me gledalci vedno nagradili z bučnim aplavzom. Tak odziv občinstva me je močno spomnil na mojo prvo zmago na domačih tleh leta 2008. Na dirki so me zraven občinstva spodbujali tudi brat, teta in ostali del družine,” je še povedal.

“Kakšna dirka!” je bil navdušen Bottas. “Zelo sem vesel za dosežek ekipe, saj smo se že pred samim vikendom zavedali, da bomo za dosego prvih dveh pozicij na dirki potrebovali odličen dirkalnik. Seveda sem si želel zmagati, toda kljub vsemu Silverstone zapuščam zadovoljen. Ves čas sem vozil na meji svojih sposobnosti in na koncu se je moj trud obrestoval. Nisem pričakoval da bodo mehke gume (soft) zdržale tako dolgo, kot so. Po menjavi koles sem želel čim hitreje dohiteti Vettla, a mi je ekipa kmalu sporočila, da naj pazim, da ne poškodujem novih gum, saj so se pri drugih ekipah začele pojavljati težave. Trenutno smo končali prvo polovico sezone in zagotovo bi se lahko nahajal na slabšem položaju. Tole je šele moja prva sezona z ekipo in še vedno se lahko borim za zmago v skupnem seštevku. Kot ekipa smo opravili odlično delo in naša taktika je bila izvrstna od samega štarta do konca dirke. Na koncu smo imeli tudi nekaj sreče, da smo končali na 2. mestu, saj je bil Kimi žrtev predrte pnevmatike in je moral ponovno na postanek v bokse, toda to je dirkanje. Gre za šport, pri katerem je sreča včasih na tvoji strani, drugič ti obrne hrbet.”

Toto Wolff, šef moštva Mercedes, ni mogel skriti zadovoljstva nad razpletom dirke. “Menim, da je bila to najboljša dirka našega moštva, od leta 2013 naprej, odkar sem njen del tudi jaz. Zelo smo veseli za Lewisa, ki je imel v prejšnjih tednih obilico smole. Pripravil se je na dirko, kot si je sam želel in dokazal svoje sposobnosti tako v soboto na kvalifikacijah, kot v nedeljo na dirki. Osvojil je najboljši štartni položaj, vodil vsak krog dirke, osvojil je najhitrejši krog na dirki ter dirko na koncu tudi suvereno dobil. Valtteri se je prav tako prebil iz 9. štartnega mesta na končno 2. mesto in nam tako pridirkal dvojno zmago. Res je, da smo imeli tudi nekaj sreče. Valtteri je nizal odlične kroge skozi celotno dirko ter konstantno vršil pritisk na ostale dirkače. Nahajamo se na polovici sezone in še vedno je na razpolago 250 točk. Začelo se bo vse bolj na glas razmišljati o osvajanju naslova svetovnega prvaka, toda naš prvi cilj je naslednja dirka in sicer VN Madžarske. Zahvaljujem se vsem v Brixworthu in Brackleyu, ki so s svojim delom ogromno pripomogli k temu dosežku.”

Foto: Mercedes