Hamilton v težavah, ker je Mercedes moral zapreti luknje v platiščih?

Avtor prispevka: , objavljeno 22. oktobra 2018 .

Čeprav je mednarodna avtomobilistična zveza FIA Mercedesova zadnja platišča razglasila za legalna ter popolnoma v skladu s pravili, pa se je pred dirko v Austinu zgodilo nekaj, kar bi lahko pojasnilo, zakaj je Lewis Hamilton v srebrnem dirkalniku ostal brez odgovora na tempo Kimija Raikkonena in še huje, Maxa Verstappna v dirkalniku moštva Red Bull.

FIA je namreč od Mercedesa zahtevala, da luknje v platiščih, katerih namen je lažje obvladovanje temperatur gum, zamaši in sicer kar s silikonskim kitom, kar je bilo najverjetneje odgovorno za pregrevanje ter posledično mehurjenje gum na dirkalnikih Hamiltona in Valtterija Bottasa.

Mercedes je v Belgiji prvič uporabil platišča z luknjami, s katerimi so uspeli rešiti težave z zadnjimi gumami, kar se je izkazalo za odločilno v boju za zmago na VN Italije, kjer je Hamilton zlahka porazil Raikkonena, Mercedesa pa sta bila premočna tudi na naslednji dirki v Singapurju.

Moštvo Ferrari je pri zvezi FIA poizvedovalo o legalnosti platišč, ki močno spominjajo na tista, ki jih je leta 2012 na VN Kanade želelo uporabiti moštvo Red Bull, a jih je FIA smatrala za nelegalne ravno zaradi lukenj, ki so po mnenju tehničnega delegata imela aerodinamičen učinek. Tokrat je FIA platišča razglasila za legalna, saj naj bi bil njihov vpliv na aerodinamiko dirkalnika zanemarljiv, toda pred dirko v Austinu so vendarle zahtevali, da luknje zamašijo in težave Mercedesa so se vrnile.

Pirelli je pred dirko povečal minimalni tlak v gumah ravno zaradi strahu pred pregrevanjem gum, ki povzroča mehurjenje, Lewis Hamilton pa je bil edini izmed najboljših dirkačev, ki je moral gume med dirko menjati dvakrat, saj so bile njegove zadnje gume polne mehurjev, ki so povzročali vibracije, v enakih težavah pa se je znašel tudi moštveni kolega Bottas.

Pri tem je zanimivo, da je FIA zahtevo, ki svojo prvotno odločitev o legalnosti platišč postavi pod vprašaj, Mercedesu posredovala povsem potihem, tako da je novica v medije prišla šele dan po dirki. Čeprav je tehnični delegat priznal, da so imele luknjice v platiščih le minimalen aerodinamičen učinek, pa je ta, kot kaže, imel velike posledice na formo Mercedesa, ki se je znova znašel za Ferrarijem, ki še vedno nastopa z dodatnim, drugim senzorjem na baterijah svojih dirkalnikov.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish