HAMILTON v tekmi s časom za NASTOP v Abu Dabiju

Avtor prispevka: , objavljeno 8. decembra 2020 .

Lewis Hamilton bo dirkal na dirki v Abu Dabiju, če bo negativen na ponovnem testu za Covid-19, veliko pa je odvisno tudi od oblasti v Bahrajnu in Abu Dabiju.

Hamilton je bil minuli torek pozitiven na testu za Covid-19, zaradi česar je moral izpustiti dirko za VN Sahirja v Bahrajnu, Britanec pa upa, da bo ta konec tedna lahko nastopil na zadnji dirki letošnjega prvenstva.

S korona virusom sta se letos že okužila Sergio Perez in Lance Stroll, ki sta se kmalu pobrala in vrnila v dirkalnik, toda v Hamiltonovem primeru so dodatna težava predvsem strogi ukrepi, ki veljajo v Bahrajnu in Abu Dabiju. Svetovni prvak je namreč še vedno v karanteni v Bahrajnu, kjer se po sedmih dneh od prvih simptomov že počuti bolje, toda da bi lahko odpotoval v Abu Dabi, bi moral tja odpotovati že v ponedeljek, tam pa veljajo še strožji ukrepi, ki predvidevajo 14 dnevno karanteno za vse, ki potujejo iz drugih držav.

Tačas še vedno ni povsem jasno, ali bo Lewis Hamilton nastopil na finalni dirki v Abu Dabiju.

Osebje Formule 1 je pri tem izjema zaradi strogih internih protokolov, saj so člani moštev na dirkališčih povsem izolirani od zunanjega sveta, tudi ko potujejo pa to poteka v kontroliranih pogojih. Hamilton lahko sicer potuje s svojim zasebnim letalom in Bahrajn zapusti kasneje, vendar bi moral za to pridobiti izredno dovoljenje oblasti v Abu Dabiju.

Pri Mercedesu so potrdili, da bo dirkalnik pripravljen za Hamiltona, vendar pa bo moral dirkač Mercedesa vse potrebno moral urediti z oblastmi obeh držav, nato pa opraviti tudi potrebne postopke, da bo smel vstopiti v paddock, kar bo dovoljeno le, če bo opravil test na covid-19 in bo ta negativen.

Hamilton je poleg Strolla in Pereza tretji dirkač, ki je moral zaradi okužbe s koronavirusom izpustiti dirko letošnjega prvenstva Formule 1.

Hamilton bi načeloma lahko v Abu Dabi prispel najkasneje v soboto popoldan, saj se mora po pravilih udeležiti vsaj kvalifikacijskega treninga, če želi nastopiti na dirki. Toda odločitev o tem, ali bo dirkal Hamilton sam, ali pa ga bo nadomeščal George Russell, bo znana že prej, najverjetneje še pred petkom, saj morajo tudi pri moštvu Williams, kjer sicer dirka Russell, pripraviti svojega nadomestnega dirkača in prilagoditi dirkalnik.

Ena izmed možnosti je, da bodo pri Mercedesu dirkalnik pustili prazen do sobote, nato pa, če Hamilton ne bo smel dirkati, vanj posedli svojega rezervnega dirkača Stoffela Vandoorna, ki bo nadaljeval s koncem tedna, medtem ko se bo Russell lahko na dirko pripravil v svojem primarnem moštvu.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish