Hamilton tri dirke pred koncem tretjič prvak

Avtor prispevka: , objavljeno 25. oktobra 2015 .

Sprva je na dramatični dirki že kazalo, da je Hamilton ostal brez možnosti, da v Austinu postane svetovni prvak, saj je Nico Rosberg med virtualnim varnostnim avtom zamenjal gume, medtem ko se Hamilton za menjavo ni odločil. Zdelo se je, da je šlo za napačno odločitev, a po nesreči Daniila Kvjata se je Hamilton s svežimi gumami vrnil v igro.

Le 10 krogov pred koncem dirke je Rosberg napravil napako in Hamiltona brez vsakršnega boja spustil mimo ter do nove, že 43. zmage v karieri, ter tretji naslov svetovnega prvaka.

“To je najboljši trenutek mojega življenja,” je po radijski zvezi dejal Hamilton. Rosberg je končal na drugem mestu, za njim pa je v cilj po odlični dirki pripeljal Sebastian Vettel s Ferrarijem. Vettel bi Hamiltonu lahko preprečil današnje slavje, če bi prehitel Rosberga, a mu to ni uspelo.

Kot ponavadi je Rosberg na rahlo mokri stezi, na kateri so dirko vsi dirkači začeli z gumami za rahel dež, slabo speljal s svojega najboljšega štartnega položaja in zopet dovolil, da ga je Hamilton zapeljal s steze v prvem ovinku, kjer sta Mercedesova dirkalnika celo rahlo trčila s kolesi. Rosberg je padel na peto mesto. Red Bulla sta v prvih krogih močno ogrožala vodilnega Hamiltona, medtem pa je Rosberg prehitel Sergia Pereza za četrto mesto.

Hamilton je prvi krog zaključil s sekundo in pol prednosti pred Kvjatom, Danielom Ricciardom, Rosbergom ter Perezom. Kvyat je v naslednjih treh krogih blizu sledil Hamiltonu in ga v prvi zavoj s poznim zaviranjem celo prehitel, a nato zapeljal s steze in mesto spet izgubil.

Vettel se je do petega kroga prebil vse do šestega mesta, potem ko je dirko začel s trinajstega. Dogajanje je umiril navidezni varnostni avto, zaradi veliko ostankov dirkalnikov na stezi, ki so trčili v prvem ovinku.

Ob ponovnem štartu je Rosberg uspel prehiteti Ricciarda, kasneje pa še Kvjata. Nemec je bil v tem trenutku, ob še vedno mokri stezi, najhitrejši. Uspel je nadoknaditi zaostanek za Hamiltonom. Kvjat je pokusil mimo Rosberga, a je zgrešil točko zaviranja in izgubil mesto proti Ricciardu, ki je nato pridobil še eno mesto, ko je Rosberg naredil napako v prvem ovinku. Avstralec je Hamiltona ujel in napadel v 15. krogu, ter prevzel vodstvo. Hamiltona je nato prehitel še Rosberg, Britanec pa je zatem zapeljal v bokse po nove gume. Rosberg se je v nekaj krogih prebil v vodstvo in nato vozil skoraj tri sekunde na krog hitreje od Ricciarda in Hamiltona, ki je sledil Red Bullovemu dirkalniku. Ricciarda je prehitel v 26 krogu in nato začel loviti Rosberga, ki je nabral 10 sekund prednosti. Delo mu je olajšal varnostni avto, ki je na stezo pripeljal zaradi dirkalnika Marcusa Ericssona, ki je obstal na stezi. Vettel je priložnost izkoristil za postanek, kjer je nadel tršo zmes gum. Ob nadaljevanju dirke je Rosberg uspel pobegniti, 20 krogov pred koncem pa ga je začel loviti Hamilton, ki je do 35 kroga že vozil manj kot sekundo za moštvenim kolegom.

Vettel je za njima zaostajal okrog 8 sekund. Dogajanje je kmalu prekinil še en virtualni varnostni avto, zaradi razbitega dirkalnika Nica Hulkenberga. Rosberg je počasnejšo vožnjo izkoristil za postanek, Hamilton pa je ostal na stezi. Ob nadaljevanju dirke je Hamilton vodil s slabimi 5 sekundami pred Vettlom, tretji je bil Max Verstappen, pred Rosbergom in Jensonom Buttonom na petem mestu.

Rosberg je prehitel Verstappna v 40. krogu in je že lovil Vettla. Proti njemu je vozil 2.4 sekunde na krog hitreje v 41. krogu, krog kasneje pa je na hrbtni ravnini steze odpeljal mimo njega s pomočjo DRS-a. Haamilton je dobil novo darilo, ko je dirko zopet umiril varnostni avto, ki je na stezo zapeljal zaradi nesreče Kvjata, ki se je zavrtel in raztreščil dirkalnik. Britanec je opravil s postankom in se na stezo vrnil tik za Rosberga in pred Verstappna, medtem ko je tudi Vettel menjal gume in izgubil mesto proti Nizozemcu.

Dirka se je nadaljevala 10 krogov pred koncem. Rosberg je vodil z 1.1 sekunde pred Hamiltonom. Vettel je z novimi gumami uspel prehiteti Verstappna, medtem pa je Rosberg povečal prednost na 1.6 sekunde. A Nemec je nato v 47. krogu napravil napako v 17. zavoju in zapeljal s steze, ter vodstvo prepustil Hamiltonu. Rosberg Hamiltona ni mogel več ujeti, v zadnjem krogu pa ga je ogrozil Vettel, ki pa Mercedesovega dirkača vendarle ni uspel prehiteti.