Hamilton: Mercedes mora slediti Ferrarijevim trikom

Avtor prispevka: , objavljeno 26. avgusta 2018 .

Lewis Hamilton je dirko za VN Belgije začel z najboljšega štartnega položaja, toda na dirki je ostal brez odgovora hitremu Sebastianu Vettlu, ki ga je prehitel na ravnini Kemmel že v prvem krogu dirke. Nemec je vodstvo obdržal tudi potem, ko je dirko začasno upočasnil varnostni avtomobil, ki je na stezo pripeljal zaradi nesreče v prvem ovinku, nato pa si do konca dirke nabral kar enajst sekund prednosti pred Hamiltonom.

Britanec še vedno ostaja na vrhu točkovanja prvenstva, kjer pa ima zdaj le še 17 točk prednosti pred Vettlom. Takoj po dirki je namigoval, da si Ferrari pomaga z nekaj “triki” zaradi katerih ga je Vettel na ravnini zlahka prehitel.

Ferrarijeva dirkalnika sta bila v letošnji sezoni večkrat pod drobnogledom tehničnih delegatov mednarodne avtomobilistične zveze FIA, saj naj bi moštvo iz Maranella na tak ali drugačen način obšlo pravila na več področjih. FIA je izvedla temeljite analize, predvsem hibridnega sklopa ter na koncu ugotovila, da v rdečih dirkalnikih ne gre za nič nelegalnega.

Hamilton se je kasneje na tiskovni konferenci popravil in dejal, da nikakor ne namiguje, da Ferrarijev dirkalnik ni v skladu s pravili. “Vsi imamo trike na dirkalnikih,” je pojasnil. “Trik je le beseda za nekaj posebnega. Ne vem, kaj imajo na svojem dirkalniku, tako da vam ne morem povedati, kaj. Danes so bili boljši od nas. Morda imajo na dirkalniku nekaj, česar mi nimamo. Ugotoviti moramo kaj in se izboljšati na tem področju.”

Hamilton se je v zadnjih krogih dirke sprijaznil z drugim mestom, saj je raje varčeval z motorjem. Ferrari je bil namreč hitrejši na obeh zmeseg pnevmatik. “V obeh stintih dirke je bil malce hitrejši od mene,” je povedal. “Proti koncu prvega dela je kazalo, da se mu približujem, da lahko vozim enako hitro, toda na koncu dirke ni bilo smiselno voziti na polno, saj je vozil čase, kakršnih sam nisem uspel doseči. ”

Tako Ferrari, kot Mercedes sta v Belgiji uporabila nove različice pogonske enote, ki so se po oceni Hamiltona obnesle zelo dobro. “Tu smo dobili zelo dobro nadgradnjo, toda vsakič, ko pripeljemo nekaj novega, imajo pri Ferrariju nekaj novega in boljšega. Vedeli smo, da so hitri na ravninah. Bili so hitrejši v prvem in zadnjem sektorju na kvalifikacijah,” je pojasnil Hamilton.

Vettel pa je dejal, da razlika v hitrostih na ravnini lahko izhaja tudi iz drugačnih aerodinamičnih nastavitev. “Upam, da imamo močnejši pogonski agregat. Če je tako, potem vse pohvale fantom na motornem oddelku. Na tem področju smo še posebej v zadnjih dveh letih močno napredovali, tako da so to dobre novice. Uporabili smo nastavitve z malce manj podtlaka, zato smo bili hitrejši v prvem in tretjem sektorju, v drugem pa smo bili zaradi tega malce počasnejši. Ne rečem, da se ne strinjam s tem, da smo letos, kar se moči motorja tiče, zelo izenačeni. Lani tu nismo imeli nikakršnih možnosti za zmago. Dobro je videti, da napredujemo,” je še dodal Vettel.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish