Hamilton in Kubica do točk po kazni za Alfo Romeo

Avtor prispevka: , objavljeno 28. julija 2019 .

Lewis Hamilton in Robert Kubica sta dirko za VN Nemčije prvotno končala izven točk, a sta po 30 sekundni kazni za dirkača moštva Alfe Romeo, Kimija Raikkonena in Antonia Giovinazzija, zaradi nepravilnosti pri speljevanju na štartu dirke, vendarle napredovala na deveto oziroma deseto mesto. Hamilton je tako po katastrofalnem koncu tedna, kjer je med varnostnim avtomobilom zletel s proge in polomil prednje krilce in se nato še enkrat zavrtel na stezi, vseeno osvojil dve točki in je tako povečal prednost v točkovanju svetovnega prvenstva, kjer ima zdaj 41 točk prednosti pred moštvenim kolegom Valtterijem Bottasom, ki je prav tako zletel s proge in odstopil.

Alfa Romeo naj bi z obema dirkalnikoma kršila 27.1 člen pravilnika, ki ureja nadzor sklopke pri speljevanju na štartu in sicer pravi, da mora voznik dirkalnik voziti sam in brez pomoči. Poleg tega naj bi bila tudi pod drobnogledom zaradi kršitve člena 9.3, ki ureja področje nadzora zdrsa pogonskih koles. Ta prepoveduje uporabo naprav ali sistemov, ki bi preprečevali zdrsavanje gnanih koles, ali ki bi preprečevali presunkovito dektiviranje sklopke. Prav tako so prepovedani sistemi ali naprave, ki dirkaču kakor koli naznajujejo zdrs koles.

Sklopko sicer nadzoruje enotna motorna elektronika, a le to moštva smejo nastavljati znotraj določenih parametrov. Ker bi moštva teoretično lahko s tem posnemala delovanje sistema proti zdrsu pogonskih koles, FIA določa, da se sklopka deaktivira znotraj določenega zamika glede na dirkačevo ravnanje. Od trenutka, ko dirkač deaktivira sklopko, mora le ta ves vrtilni moment s pogonskega dela motorja prenesti v 0.7 sekunde. Raikkonenov dirkalnik je dovoljeno mejo prekoračil za 0.2 sekunde, Giovinazzijev pa za 0.3 sekunde.

Komisarji so bili mnenja, da bi takšna zakasnitev pri speljevanju na mokri podlagi lahko prinesla določeno prednost. Tega sicer niso uspeli dokazati, a so mnenja, da gre za jasno kršitev navodil oziroma pravilnika, zato so se odločili za kazen. Predstavniki moštva so se zagovarjali, da na dane pogoje niso bili pripravljeni in da na mokri podlagi še niso vadili speljevanja, zato so parametre nehote nastavili tako, da so v spremenjenih pogojih prekoračili začrtane smernice.

Pri Alfi so napovedali, da se bodo na kazen pritožili zaradi nenavadnih okoliščin pred začetkom dirke, ko so dirkači odpeljali kar štiri formacijske kroge in šele nato začeli dirko. “Razočarani smo, da sta kaznovana oba dirkalnika in da sta izrinjena iz točk na razburljivi dirki,” je zadevo komentiral šef moštva, Frederic Vasseur. “V ta položaj smo prišli med krogi, ki smo jih odpeljali za varnostnim avtomobilom pred stoječim štartom. Prišlo je do okvare sklopk, na kar nismo mogli vplivati. Zadevo bomo še dodatno preučili. Čeprav spoštujemo postopek in delo komisarjev, se bomo na kazen pritožili, saj menimo, da imamo vse pogoje, da kazen izničimo. Glede tega bomo kmalu v stiku z mednarodno avtomobilistično zvezo FIA.”

Kubica je po letošnji senzacionalni vrnitvi v Formulo 1 na dirkah večinoma zasedal zadnja mesta, toda Poljak je v Nemčiji ekipi Williams priskrbel prvo letošnjo točko, s čimer so zdaj vse ekipe v prvenstvu osvojile točke. To so tudi prve točke za Kubico po VN Abu Dabija 2010, po kateri je doživel hudo nesrečo na reliju, katera bi ga skoraj stala življenja.

 

 

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish