Hamilton dobil skrajšano VN Japonske

Avtor prispevka: , objavljeno 5. oktobra 2014 .

Lewis Hamilton je zmagovalec VN Japonske v Suzuki. Moštveni uspeh Mercedesa je z drugim mestom dopolnil Nico Rosberg, tretji pa je bil Sebastian Vettel z Red Bullom. Dirka je bila zaradi hude nesreče dirkača Marussie, Julesa Bianchija, skrajšana za nekaj krogov.

Bianchija so po nesreči nezavestnega z dirkališča odpeljali v bolnišnico, kjer je prestal operacijo glave. Njegovo stanje je kritično.

Dirka se je sicer začela za varnostnim avtomobilom, saj je v Suzuki močno deževalo. Že po dveh krogih je bila prekinjena, dirkači pa so se vrnili v bokse. Po 20 minutnem premoru je dež nekoliko pojenjal, zato je dirkače varnostni avto pospremil nazaj na stezo. Pogoji so se kmalu izboljšali do te mere, da je zopet nekoliko previdno vodstvo dirke vendarle prižgalo zeleno luč za pravo dirkanje.

Še pred letečim štartom pa je smola udarila v taboru Ferrarija. Fernando Alonso, ki bo ekipo ob koncu sezone zapustil, je svoj dirkalnik ustavil ob stezi. Odpovedala mu je elektronika. Mercedesova dirkača sta ostalim zasledovalcem hitro pobegnila, kmalu pa je Hamilton začel napadati Rosberga.

Jenson Button, mojster spreminjajočih pogojev, je zopet tvegal več, kot ostali in se kot prvi odločil na dirkalnik nadeti gume za rahel dež. Taktika se mu je obnesla in ko so v bokse peljali ostali, je dirkač McLarna pridobil veliko mest in se znašel na tretjem mestu.

Red Bullova dirkača Vettel in Daniel Ricciardo sta na mokri stezi vozila skoraj tako hitro, kot Mercedesova voznika, s čimer sta sorazmerno lahko pridobivala mesta.

Na čelu se je Rosberg znašel v težavah. Gume so mu pričele nagajati, zato ga je Hamilton zlahka ujel, potem ko je vodstvo dirke omogočilo še uporabo gibljivega zadnjega krilca, pa ga je tudi prehitel, pri čemer Nemec moštvenemu kolegu ni delal večjih težav.

Hamilton je Rosbergu pobegnil, Vettel pa je po postanku Buttna, kjer je dirkač McLarna menjal volan dirkalnika, prevzel tretje mesto. Vettel tretjega mesta do konca dirke ni izpustil iz roke, kljub krajšemu izletu s steze, za njim pa je mimo Buttna uspelo priti tudi Ricciardu.

Dež se je v zadnjih krogih okrepil, zato je Button izgubljeno poskušal nadoknaditi z zgodnjo menjavo gum za rahel dež, z gumami za močan dež. A taktike ni izpeljal do konca, saj je Adiran Sutil izgubil oblast nad dirkalnikom in trčil v zašitne gume. Na istem mestu se je nesrečno zavrtel tudi Jules Bianchi, ravno v trenutku, ko so varnostniki umikali Sutilovega Sauberja. Dirkač Marussie je bočno trčil v traktor, ki je dvigal Sutilov dirkalnik in se huje poškodoval. Na stezo je sicer zapeljal varnostni avto, ki je dirkače pospremil v bokse, kasneje pa je bila dirka tudi dokončno prekinjena.

Hamilton je slavil zmago pred Rosbergom, Vettel pa je bil uradno uvrščen na tretje mesto, čeprav ga je krog prej Ricciardo prehitel. Pravila v primerih predčasne prekinitve pravijo, da veljajo rezultati ob koncu prejšnjega kroga, zato se je moral Ricciardo zadovoljiti s četrtim mestom.

Button je padel na peto mesto, za njim pa sta bila uvrščena Valtteri Bottas in Felipe Massa, ki sta osvojila pomembne točke v boju za tretje mesto med konstruktorji. Nico Hulkenberg je bil osmi, pred Jeanom-Ericom Vergnom ter moštvenim kolegom Sergiom Perezom.

Moštvo Ferrari je po odstopu Fernanda Alonsa in zelo slabem postanku Kimija Raikkonena ostalo brez točk.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish