Halo ne ovira dirkačevega pogleda

Avtor prispevka: , objavljeno 26. februarja 2018 .

Daniel Ricciardo je že po prvem dnevu testiranj v Barceloni ovrgel trditev, da bodo imeli dirkači na štartu dirk težave s pogledom na luči zaradi sistema “halo”. Številni so bili namreč v dvomih ali bo ta zaščita ovirala oziroma oteževala pogled na štartne luči ob začetku dirke. Dirkači so danes to tudi preizkusili in kot je dejal Avstralec, to ne drži.

“Največja slabost tega sistema je sam vstop in izstop iz dirkalnika, med vožnjo nisem imel nobenih težav. Imel sem občutek, da bom zaradi tega sistema težje videl štartne luči, vendar se je vse zelo dobro videlo,” je povedal dirkač Red bull Racinga, ki je postavil najhitrejši čas dneva.

Tudi Fernando Alonso se je strinjal, da sistem Halo deluje precej bolj moteče od zunaj, kot znotraj samega kokpita.

Je pa današnji dan odkril tudi slabost tega sistema v primeru dežja. Proti koncu dne je začelo deževati in dirkači so lahko preizkusili, kako se sistem obnese v dežju.

Kot je povedal Carlos Sainz, ta sistem preusmerja dežne kapljice stran od dirkačeve čelade in posledično, v primeru rahlega dežja dirkač težje ugotovi ali dežuje ali ne, saj dežne kapljice ne pristanejo na vizir čelade. Tako se morajo za stanje na stezi bolj zanašati na čutila na roki.

“To je lahko problem za dirkače, saj je tako težko oceniti kakšne so razmere in kako hitro lahko vozimo. Med vožnjo sem videl, da dežuje, čeprav je bil moj vizir povsem suh.”

Po prvem dnevu testiranj lahko torej ugotovimo, da sistem Halo dirkačem ne povzroča večjih težav, čeprav nekaj pomanjkljivosti.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish