Hakkinen: Formula 1 potrebuje gumarsko vojno

Avtor prispevka: , objavljeno 11. oktobra 2018 .

Dvakratni svetovni prvak formule ena, Mika Hakkinen je prepričan, da bi v prvenstvu morali imeti vsaj dva različna opremljevalca gum, ki bi med sabo morala tekmovati. Finec je v formuli ena dirkal med 1991 in 2001, ko je gume vsem moštvom dobavljal en sam proizvajalec, toda svoj prvi naslov prvaka je osvojil leta 1998, ko je McLaren vozil na Bridgestonovih gumah, Ferrari, njegov največji tekmec pa na Goodyearovih.

Hakkinen je v nedeljo v Suzuki slavil 20. obletnico svojega prvega naslova in se v to čast po stezi zapeljal z McLarnovim dirkalnikom MP4/13, s katerim je naslov tudi osvojil. Ob tej priložnosti je v pogovoru z novinarji odgovarjal tudi na vprašanje, kaj mu je všeč pri trenutni formuli ena in kaj bi bilo po njegovem mnenju treba izboljšati. Dejal je, da bi zlahka našel kar nekaj stvari, ki bi jih bilo treba spremeniti, med glavnimi pa je omenil, da bi rad videl še enega proizvajalca gum, ki bi tekmoval s Pirellijem.

“Nimajo konkurence,” je povedal. “Morali bi imeti še enega proizvajalca gum, da bi izboljšali dogajanje. Ko govorim z dirkači mi pravijo, da gume dosežejo določeno točko in če poskusiš voziti še hitreje, se enostavno pregrejejo. S tem ne kritiziram Pirelli, toda dejstvo je, da bi morali imeti tekmeca. Enako je, če na dirkah zmaguje samo en dirkač. Potrebujemo tekmovanje.”

Druga stvar, ki bi jo Finec spremenil pa je pomanjkanje priložnosti za mlade dirkače. “Za mlade dirkače, ki vstopajo v formulo ena, je prestop zelo zahteven, saj nimajo na voljo skoraj nič testiranj. Po mojem mnenju bi bilo precej bolje, če bi lahko mladi dirkači testirali in se razvijali. Če ne moreš vaditi, se ne moreš izboljšati, tako je v vsakem športu. Kako boš razvijal motor in šasijo dirkalnika, če na voljo nimaš testiranj? Seveda se lahko zanašaš na računalnike in simulacije, toda to ni resnični svet,” je še dodal Finec.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish