Haas z rusko trobojnico ne krši pravil

Avtor prispevka: , objavljeno 4. marca 2021 .

Ameriško moštvo Haas je predstavilo dva nova sponzorja in barvno shemo letošnje sezone, na katero močno vpliva imenski sponzor, ruski Uralkali, ki je v lasti Dmitrija Mazepina, očeta Nikite Mazepina, ki bo letos dirkal za moštvo ob Micku Schumacherju.

Dirkalnik VF-21 bo odet v rusko trobojnico, ki je vidna na prednjem krilcu, stranicah kabine in pokrovu motorja, po predstavitvi pa je bilo nemalo ugibanj, ali je morda poslikava sporna zaradi odredbe svetovne antidopinške agencije WADA, ki ruskim športnikom, vključno z dirkači v Formuli 1 in drugih prvenstvih pod okriljem FIA, zaradi zlorabe poživil na Olimpijskih igrah, prepoveduje nastopati pod rusko zastavo, simboli ali drugimi grbi oziroma znamenji.

Ameriško moštvo Haas je presenetilo s poslikavo dirkalnika v duhu ruske trobojnice.
Ameriško moštvo Haas je presenetilo s poslikavo dirkalnika v duhu ruske trobojnice.

“Ničesar nismo obšli,” je zatrdil Gunther Steiner, šef moštva. “To poslikavo smo določili lani, preden je bila znana odločitev WADA. Ruske zastave kot take ne smemo uporabiti, lahko pa na dirkalniku in oblačilih uporabimo barve zastave. Na koncu koncev so športniki tisti, ki ne smejo uporabljati ruske zastave, ne moštvo, ki je ameriško.”

Steiner je dodatno pojasnil še, da so se glede poslikave dirkalnika obrnili tudi na mednarodno avtomobilistično zvezo FIA, ki sheme sicer ni izrecno dovolila: “Ves čas smo v stiku z zvezo FIA zaradi takšnih stvari. Kljub temu pa mislim, da je lahko dovoli oziroma prepove le WADA, ne pa FIA, saj gre za njihovo pravilo.”

Zveza FIA pa je vendarle potrdila, da moštvo s poslikavo ne krši nikakršnih predpisov: “Moštvo je zvezi FIA pojasnilo svojo poslikavo. Odločitev mednarodnega razsodišča CAS ne prepoveduje uporabe barv ruske zastave,” je povedal predstavnik za stike z javnostjo.

Mazepinov Uralkali se je moštvu pridružil kot dolgoletni sponzor, s čimer so se znova oglasile govorice o ruskemu prevzemu ekipe, o katerem se je ugibalo že pred časom.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish