Gume so temeljna težava moštva Ferrari

Formula 1: Pirellijeve gume so temeljna težava moštva Ferrari
Avtor prispevka: , objavljeno 28. aprila 2019 .

Pirelli je za letošnjo sezono pripravil gume s tanjšo tekalno površino. Z novo obliko je želel italijanski gumar preprečiti pregrevanje gum, katerega smo videli lani na nekaj dirkah. Toda gume zdaj kar nekaj ekipam povzročajo težave, med njimi pa je tudi Ferrari. Sebastian Vettel je pojasnil, da Ferrarijeve težave izvirajo iz dejstva, da le s težavo gume ogrejejo na v optimalno območje delovanja. Zaradi tega iz svojega dirkalnika ne uspejo izvleči maksimuma.

Ferrari je za dirko v Azerbajdžanu pripravil novosti na dirkalniku, katere so po mnenju Vettla prinesle izboljšanje: “Vsekakor gre za korak naprej, toda temeljna težava je ta, da ne razumemo teh gum. V tem elementu se kriva veliko hitrosti. Težave, ki jih imamo občasno v počasnih ovinkih, ne izvirajo iz aerodinamike, temveč gre za pomanjkanje mehanskega oprijema. V naslednjih tednih nas čaka veliko domače naloge.

Prepričan sem, da bo dirkalnik močan, ko nam bo enkrat uspelo delčke postaviti na svoje mesto. Toda v tem trenutku na teh štirih dirkah nismo bili dovolj hitri.”

Vettel je v prvem delu dirke imel težave z mehkimi gumami, toda po postanku je uspel zmanjšati razliko in Mercedesoma slediti na razdalji dveh do treh sekund. Težave so se znova pojavile, ko je tempo dirke upočasnil virtualni varnostni avtomobil in so se gume ohladile. “V prvem delu smo imeli težave držati priključek. Težko sem ujel ritem in težko sem iz gum izvabil oprijem. Pričakoval sem, da bo dirka dolga in naporna. Po postanku je bil dirkalnik dober in lahko sem vozil hitreje. Lahko smo jim sledili.

Imeli smo tudi nekaj smole z modrimi zastavami, saj je Lewis nekajkrat ujel zavetrje počasnejših dirkalnikov. Toda drugi del dirke je bil za nas boljši, vendar pa v prvem nismo imeli možnosti vršiti pritisk na vodilne,” je še dodal Vettel.