Guanyu Zhou k Alfi Romeo, kot prvi Kitajec v F1

Avtor prispevka: , objavljeno 16. novembra 2021 .

To, kar se je v veliki meri pričakovalo – sploh po objavi, da bo Piastri opravljal delo rezervnega dirkača v ekipi Alpine in uradne potrditve Alfe Romeo, da se po koncu sezone Antonio Giovinazzi poslavlja ter seveda najavi in čestitkam kitajskega prodajalca avtomobilov znamke Alfa Romeo v Šanghaju – se je sedaj tudi uradno potrdilo.

Guanyu Zhou, ki tačas nastopa v Formuli 2, je postal novi dirkač ekipe Alfa Romeo in bo moštveni kolega Valtterija Bottasa. Ali so se v ekipi v korist Zhouja odločili zaradi njegovega talenta in/ali denarja kitajskih sponzorjev, naj vsak sam presodi.

22-letni Zhou bo prvi kitajski stalni dirkač v Formuli 1. Leta 2015 je italijansko prvenstvo Formule 4 končal na drugem mestu, preden je nanizal zmage na dirkah Euro Formule 3 in Formule 2. V letošnji sezoni Formule 2 je trenutno na drugem mestu za Piastrijem, za morebitno osvajanje naslova prvaka pa ima še na razpolago dirkaška vikenda v Savdski Arabiji in Abu Dabiju.

Pred uradno potrditvijo Zhouja, so v ekipi Alfa Romeo potrdili še odhod Antonia Giovinazzija po koncu letošnje sezone.

Potrditev Zhouja s strani Alfe Romea pomeni, da so za sezono 2022 vsi sedeži podeljeni. Kitajec bo v prihodnjem letu edini novinec, saj se je večina ekip odločila, da zadrži trenutno zasedbo. Največja sprememba je pri Mercedesu, kjer bo George Russell zamenjal Valtterija Bottasa in postal novi moštveni kolega Lewisa Hamiltona. Bottas pa se je preselil v ekipo Alfa Romeo, kjer se mu je sedaj pridružil Zhou.

Frederic Vasseur, šef ekipe Alfa Romeo: “V veselje mi je pozdraviti Guanyu Zhouja v ekipi Alfa Romeo Racing ORLEN. Je zelo nadarjen dirkač, kar so pokazali njegovi rezultati v Formuli 2, in veselimo se, da bomo pomagali, da bo njegov talent še bolj cvetel v Formuli 1.

Guanyu Zhou: “Že od malih nog sem sanjal o tem, da bi splezal čim višje v športu, ki me navdušuje in sedaj so se te sanje uresničile. Počutim se pripravljenega za ta veliki izziv Formule 1, vrhunca mojega športa, poleg dokazanega talenta svetovnega razreda Valtterija Bottasa. Biti prvi kitajski stalni dirkač v Formuli 1 je preboj v zgodovini kitajskega motošporta. Vem, da bo veliko upanja v meni in kot vedno, bom jemal to kot motivacijo, da postanem boljši in da dosežem več.”            

 Prispevek je na voljo tudi na strani vmax.si.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish