Grosjean kaznovan z 20 štartnimi mesti izgube

Romain Grosjean
Avtor prispevka: , objavljeno 21. novembra 2014 .

Romain Grosjean si je pred VN Abu Dabija prislužil kar 20 štartnih mest izgube, saj je uporabil tri nove elemente v motorju dirkalnika.

V Francozov dirkalnik E22 so mehaniki namestili nov motor, ki je že šesti letos, nanj pa so namestili še nov turbopolnilnik ter sistem za obnovo odpadne energije MGU-H.

Pravila dirkačem dovoljujejo pet menjav šestih elementov motorja, pri čemer prva dodatna menjava dirkaču prinese kazen izgube desetih štartnih mest, vsaka nadaljnja pa po pet mest izgube.

Ker Grosjean kazni ne bi mogel odslužiti, pa četudi bi na kvalifikacijah dosegel prvo štartno mesto, so se komisarji odločili, da bo za vsako štartno mesto, ki ga ne bo izgubil, prejel časovno kazen k njegovemu skupnemu času dirke.

Če bo torej po kvalifikacijah do zadnjega mesta lahko izgubil le pet mest mu bo do odslužitve kazni manjkalo še 15 mest. Če mu bo do odslužitve kazni zmanjkalo eno do pet mest, bo prejel pet sekundn pribitka. Če mu bo ostalo še šst do deset mest, bo prejel deset sekund kazni. V primeru da bo moral “odslužiti” še 11 do 20 mest, bo moral med dirko na kazensko vožnjo skozi bokse.

Če bo moral nadoknaditi 20 mest in bo med dirko zagrešil še kakšen prekršek, bo moral na kazenski postanek v boksih.