Grosjean diskvalificiran s 6. mesta

Avtor prispevka: , objavljeno 3. septembra 2018 .

Romain Grosjean je na dirki za VN Italije moštvu Haas privozil šesto mesto, a so ga komisarji zaradi nepravilnosti na dirkalniku izključili iz končne razvrstitve. Komisarji so na protest moštva Renault pregledali dirkalnik ameriške ekipe in ugotovili, da del dna dirkalnika ni v skladu s pravili.

Komisarji so kasneje pojasnili, da so moštvu Haas še pred dirko za VN Italije naročili spremembo dna, potem ko so julija dodatno obrazložili pravila glede dotičnega dela dirkalnikov. Američani so se znašli v neprijetnem položaju, saj zaradi poletnega premora njihova tovarna ni delovala, zato so prosili za odlog do VN Singapurja. Pri mednarodni avtomobilistični zvezi FIA so povsem razumeli položaj moštva, katerega pa so opozorili, da četudi jim sami dovolijo nastop z nespremenjenim dnom, bodo po dirki ostali tekmeci lahko vložili protest zoper njihov dirkalnik, kar pa se je na koncu tudi zgodilo.

Grosjean je tako ostal brez šestega mesta tako kot moštvo pa tudi brez pomembnih točk. Haas je namreč izgubil četrto mesto v prvenstvu, kjer jih je prehitel ravno Renault.

“Ne strinjamo se z odločitvijo komisarjev in trdno smo prepričani, da bi nam moralo šesto mesto ostati, zato se bomo na odločitev pritožili,” je dodal šef moštva, Gunther Steiner.

Grosjean je tako izgubil šest točk, Carlos Sainz pa je po izključitvi Francoza napredoval na osmo mesto, ter za Renault osvojil štiri točke. Renault zdaj v prvenstvu konstruktorjev vodi z desetimi točkami prednosti pred Haasom.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish