“Grdi” nosovi bodo kmalu preteklost

Avtor prispevka: , objavljeno 12. februarja 2014 .

Tehnični delegat mednarodne avtomobilistične zveze FIA, Charlie Whiting je dejal, da bodo pred sezono 2015 pravila prilagojena tako, da na dirkalnikih ne bomo več videli tankih nosov dirkalnikov, ki so razburili gledalce.

FIA je letos z željo po večji varnosti spremenila pravila, ki zadevajo višino nosu dirkalnikov, rezultat pa ni razburil le gledalcev, temveč tudi dirkače in oblikovalce dirkalnikov. FIA pa je še pred začetkom letošnje sezone izrazila dvome o varnosti novih izdelkov, ki so sicer povsem v okvirjih začrtanih pravil.

“Kot pisci pravil ne moremo razpravljati o samemu izgledu nosov,” je dejal Whiting. “Bolj nas skrbi vprašanje, če smo s spremembami pravil dosegli željen rezultat. Čeprav novi nosovi morda na pogled niso privlačni, jih bomo morali sprejeti, razen v primeru, da se izkaže, da so nevarni. Ravnali smo z dobrimi nameni, toda nismo oblikovalci. Ti želijo čimveč zraka pod dirkalnikom,” je pojasnil Whiting.

FIA je nezadovoljna nad tem, kako si sekipe razlagajo pravila glede same konice nosu ter prednje varnostne celice, zato za sezono 2015 napovedujejo spremembe. Takrat naj bi zahtevali simetričnost konice nosu na obeh straneh, s čimer naprimer Lotusova rešitev z viličastim nosom ne bo več mogoča. Nova pravila bodo med drugim določala tudi minimalno površino nosu dirkalnika, s čimer se bomo morda uspeli znebiti tankih nosov, kakršne bomo na stezah gledali letos.

Da pa bi zagotovili slovo viličastih, koničastih in tudi stopničastih nosov, bo FIA v pravila zapisala tudi, da na dirkalniku med konico nosu in širšim delom pred kabino dirkača ne bo smelo biti radikalnih, stopničastih prehodov.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish