Gorenjska dirkaška poslastica v Lučinah

Avtor prispevka: , objavljeno 6. avgusta 2015 .

Ta konec tedna, 8. in 9. avgusta, se bo odvila tradicionalna Gorsko hitrostna dirka Lučine 2015. Prijavljenih je skoraj 100 voznikov, ki prihajajo iz kar 10 evropskih držav. Boj za najhitrejši čas in skupno zmago se obeta med lanskoletnim zmagovalcem Švicarjem Tizianom Rivo in predlanskim zmagovalcem ter lanskim ‘osmoljencem’, Italijanom Federicom Liberjem.

Gorskohitrostna preizkušnja Lučine 2015 v Poljanski dolini znova obeta vrhunski avtomobilistični spektakel, ki ga ni daleč naokoli. Na letošnjo preizkušnjo je prijavljenih 99 voznikov, od tega 8 starodobnikov. Poleg slovenskih tekmovalcev bodo nastopili še Avstrijci, Italijani, Hrvatje, Čehi, Poljaki, s po enim predstavnikom bodo v Lučinah razvile svoje barve tudi Bolgarija, Srbija, Črna gora in Švica.

Letošnja dirka poleg državnega prvenstva v gorsko hitrostnem avtomobilizmu, pokalnega prvenstva AŠ 2005 ter pokalnega prvenstva starodobnikov šteje tudi za Slovenija Triveneto Pokal 2015, FIA mednarodni pokal v gorskem avtomobilizmu, FIA mednarodno gorsko prvenstvo centralno evropske cone ter FIA mednarodno gorsko prvenstvo centralno evropske cone starodobnikov.

Boj za najvišja mesta se bo v absolutni konkurenci od vožnje do vožnje zagotovo vnemal med lanskoletnim zmagovalcem Švicarjem Tizianom Rivo (Reynard 92D), ki je lani ugnal vso konkurenco, vključno z Italijanom Federicom Liberjem (Formula Gloria C8F), ki je slavil predlani, lani pa odstopil. Glede na zanimiv razplet na zadnji tekmi na Gorjancih, kjer je slavil Liber, Riva pa ostal brez uvrstitve, si lahko kar predstavljamo, da bo med voznikoma v Lučinah ‘šlo na nož’. V boj za najvišja mesta se bodo zagotovo vmešali še Janik, Svoboda in Trnka, vsi trije z Normo M20FC. Vrača se Vladimir Stankovič (Coloni JPV), že zmagovalec Lučin, ki je dve zaporedni tekmi v Poljanski dolini izpustil, na Gorjancih pa letos slavil kot najhitrejši Slovenec.

Državno prvenstvo gorsko hitrostnih preizkušenj že zdaj napoveduje vroč boj med starimi znanci Lučin: Peter Marc (Mitsubishi Lancer EVO IX) prihaja branit vodstvo v skupnem seštevku, za ovratnik mu bosta dihala, v kar smo več kot prepričani, Aleš Prek (Honda Civic) in Milan Bubnič (Lancia Delta HF).

Med zanimivimi tekmovalci velja omeniti sicer voznika rallyja, Roka Turka, ki bo po 4-kilometrski progi drvel s Peugeotom 208/R2, ki mu nekaj treninga ne bo škodilo. V Poljanski dolini se z gostoljubjem in pravo poletno vročino že sooča Bolgar Nikolaj Zlatkov z Audijem Quattro S1, ki je svoje vozilo že parkiral nedaleč stran od prizorišča v Todražu. Pogrešamo žensko zasedbo, ki je dirkam v Lučinah vedno dodala vrednost, zaenkrat na staru ne bo naših Sanje Smrdelj in Janje Štrekelj, prihoda v njej ljube Lučine ni napovedala Gabriella Pedroni. A počakajmo do petka, ko se lahko še marsikaj spremeni. Takrat bodo namreč prvi tekmovalci že v prostorih bivšega Rudnika Žirovski vrh v Todražu, nared bodo v soboto, 8. avgusta, ko bo ob 11.30 začetek prve od treh trening voženj, ki se bodo zaključile do poznega popoldneva.
V nedeljo, 9. avgusta, bo ob 10. uri prvi tek, ob 12.45 slovesna otvoritev dirke, ob 13. uri druga, ob 15. uri pa še tretja vožnja. Razglasitev zmagovalcev in podelitev priznanj bo predvidoma ob 18.30.

Organizator tudi tokrat obljublja napeto dirko, saj je proga ena najbolj razgibanih in zanimivih, na njej pa je izdatno poskrbljeno za varnost. Po progi bo za gledalce med vožnjami vozil poseben avtobus, saj so nekateri deli teže dostopni. Tudi sence ne bo manjkalo, če pa že, bodo ‘v rajdah’ pa tudi na drugih točkah lučinski gasilci poskrbeli za osvežilno pijačo, ki bo, verjamemo, ob vremenski napovedi, ki se obeta, in razgretemu ozračju, ki ga bo stopnjeval uradni napovedovalec Vladimir Krivec, še kako prijala!

12 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje