Giovinazzi je v Turčiji ignoriral ukaz in moštvo stal točk

Avtor prispevka: , objavljeno 12. oktobra 2021 .

Moštvo Alfa Romeo je Istanbul Park, kjer je potekala dirka Formule 1 za veliko nagrado Turčije, zapustilo praznih rok, že dvanajstič letos. Toda švicarsko moštvo bi lahko osvojilo nove točke, če nebi njihov dirkač Antonio Giovinazzi ignoriral navodil ekipe.

Italijan je v cilj pripeljal manj kot sekundo za Estebanom Oconom, zadnjim dirkačem, ki je osvojil točke, ki je izgubljal veliko časa zaradi močno obrabljenih gum. Dirkač moštva Alpine F1 namreč med dirko ni menjal gum.

Toda nekaj krogov pred koncem dirke so s komandnega pulta Alfe Romeo Giovinazziju naročili, naj mimo spusti moštvenega kolega Kimija Raikkonena, ki je bil občutno hitrejši, dokler ni dohitel Giovinazzija, katerega zaradi nepredvidljivih razmer ni želel prehitevati na silo. Finec, ki je na postanek zapeljal tri kroge pred Giovinazzijem in je na trenutke vozil celo hitreje, kot zmagovalec Valtteri Bottas, bi glede na svoj tempo imel boljše možnosti za prehitevanje upočasnjenega Ocona. Prvak sezone 2007 je v primerjavi z Giovinazzijem vozil tudi dve sekundi na krog hitreje, Italijanov dirkaški inženir Jorn Becker pa je svojemu varovancu sporočil, da bi moral voziti čase kroga vsaj 1:33.5, ter da veliko izgublja na zaviranjih v ovinke.

Raikkonen je v 50. krogu postavil čas 1:32.5 in je bil kar 2.8 sekunde hitrejši od moštvenega kolega pred njim, zato so pri Alfi Romeo dirkača pozvali, da zamenjata mesti. “Zamenjajta mesti za prvim ovinkom, zdaj je precej hitrejši,” je Becker spročil Antoniu, ki pa ukaza ni poslušal, a je odgovoril, da bo vozil hitreje. To je tudi storil, vendar je vozil “le” 1:33.1, medtem pa je Raikkonen čakal, da moštveni kolega uboga ukaz ekipe.

V 55. krogu sta dirkača Alfe prehitela Daniela Ricciarda, zadnji krog pa sta začela pet sekund za Oconom, katerega je Giovinazzi skoraj ujel, a mu je zmenjakalo nekaj metrov, da bi ga prehitel pred ciljem. Raikkonen je ostal za moštvenim kolegom in nato zapeljal s steze in predse spustil Maxa Verstappna, ki ga je prehiteval za krog. Raikkonenov dirkaški inženir, Julian Simon Chautemps je Fincu sporočil, da je Ocon pred Giovinazzijem na deetem mestu, Raikkonen pa je odgovoril: “Morda bi morali o tem razmišljati nekoliko prej, saj bi ga lahko ujeli.”

0 0 glasovi
Oceni komentar
Naroči se
Pošlji obvestilo
0 Comments
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish