GHD Gorjanci se vrača na pota stare slave

Avtor prispevka: , objavljeno 2. septembra 2013 .

Dirka na Gorjance je sinonim slovenskega gorskega avtomobilskega dirkanja, saj je bila prvič izpeljana že ob koncu 60. let prejšnjega stoletja. Zagotovo lahko tudi letos pričakujemo spektakel na zavitih cestah proti Gorjancem.

 

Mednarodna gorsko hitrostna dirka Gorjanci se prične že v petek, ko bodo na vrsti verifikacije in tehnični pregledi od 12. ure dalje, v soboto so na vrsti tri trening vožnje z začetkom ob 11. uri, v nedeljo pa bo šlo zares ob 10. uri, ko bodo tri vožnje določile zmagovalca GHD Gorjanci 2013. Zagotovo lahko tudi letos pričakujemo spektakel na zavitih cestah proti Gorjancem. Tekmovanje bo organizirano na tradicionalni progi Težka Voda – Veliki Cerovec, v skupni dolžini 4300 metrov. Tudi letos so pristojni preplastili progo z asfaltno prevleko tako, da bodo pogoji za dirko še za odtenek boljši kot lani. Na svoj račun pa bodo prišli tudi gledalci, ki bodo imeli precej bolj urejene dohodne poti kot prejšnja leta, posebej pa bodo označena tudi njim namenjena parkirišča tako, da bodo lahko brezskrbno uživali v dirkaških vragolijah.

Asfaltna podlaga, ki se izboljšuje iz leta v leto omogoča tudi vedno hitrejše vožnje. Tako je lani zmagovalec Vaclav Janik postavil rekord proge, ki sedaj znaša (01:44.74). Glede na to, da so tudi letos preplastili nekatere dele asfalta bo zanimivo spremljati, če bo kateri izmed dirkačev popravil rekord. Vsekakor GHD Gorjanci spada med bolj zahtevne dirke in tudi zato vozniki na njej radi dirkajo.  Gre za dokaj hitro progo z več kombinacijami zavojev, v katerih odločata pogum in znanje voznikov, svoje pa doda tudi moč motorja dirkalnika. Hitrosti, ki jih nastopajoči dosegajo so zelo visoke. Med favorite za zmago spadajo voziniki za volanom formul in prototipov. Med favorite zagotovo spada rekorder proge in lanskoletni zmagovalec in nekdanji evropski prvak Vaclav Janik (Lola B02/50), Miloš Beneš (Osella FA30) letošnji zmagovalec GHD Ilirska Bistrica, Federico Liber (Formula Gloria C8f) letošnji zmagovalec GHD Lučine, Otakar Kramsky (Reynard K12) nekdanji evropski prvak in večkratni češki prvak, Petr Vitek (Osella PA20s) zmagovalec lanskoletne FIA Trophy in Dan Michl (Lotus Evora) nekdanji evropski pokalni prvak in zmagovalec češkega prvenstva. Od Slovencev se bosta za najvišje uvrstitve borila aktualni državni prvak Aleš Prek (Porsche 997 GT3) in Marjan Smrdelj (Lola F3000) lani drugovrščeni na GHD Gorjanci. Seveda pa ne smemo mimo historikov, saj bo letošnja GHD Gorjanci štela za najvišji rang tekmovanja med starodobnimi vozili.

(M. Možina, GHD Gorjanci)