Gerhard BERGER: Bo FORMULA 1 sploh še kdaj DIRKALA v dežju?

Avtor prispevka: , objavljeno 6. septembra 2021 .

Avstrijec Gerhard Berger je dejal, da je morda nastopil čas, da se Formula 1 oziroma njeni veljaki odločijo, ali želijo dirkati v dežju ali ne. Ta razprava se je vnela, ko se je vodstvo dirke VN Belgije z Michaelom Masijem na čelu odločilo, da sta dva kroga za varnostnim avtom dovolj, da se lahko dirka šteje za uradno.

In na podlagi tega je Max Verstappen dobil v dar zmago, ne da bi mu bilo treba odpeljati samo en normalni krog. “Ko vidite fotografije z odra za zmagovalce, ko prva trojica drži pokale, to pravzaprav ni dobro in prav,” je za televizijo Servus TV povedal nekdanji dirkač Ferrarija in McLarna. “Razmere so bile težke, to razumem, vendar mislim, da se morajo odločiti, ali se bo dirkalo v dežju ali ne. Američani so nekoč v seriji NASCAR dejali, da v dežju ne bodo dirkali.” Z njegove perspektive, Berger v tem, da Formula 1 nadaljuje z dirkanjem v dežju, ne vidi nič narobe. “Veste kje je nevarno in kje je akvaplaning. V moji karieri je bila samo ena dirka, ki je bila zares kritična. Vendar smo rekli ‘V redu, težko je, toda pojdimo na stezo.’

Gerhard Berger se je v pogovoru na televiziji Servus TV dotaknil dirke v Belgiji in okaral vodstvo Formule 1. Avstrijec pravi, da naj se odločijo, ali bodo dirkali v dežju ali ne.

Kar zadeva nedeljski dež v Spa-Francorchampsu, Berger priznava, da je bilo nevarno, toda: “Mislim, da je bilo mogoče dirkati. Imamo tudi dobre sisteme za drenažo. Če voda do neke mere odteče, je to mogoče. Le bolj nežno nogo morate imeti na stopalki za plin.Berger se postavi na stran tistih, ki menijo, da je bila nedelja v Belgiji v bistvu neuspeh vodstva Formule 1. “V našem času je bilo vodstvo zelo močno. Bernie Ecclestone se je odločil in bil pri tem zelo jasen. Spomnim se, ko je začel z dirko v Adelaide leta 1991.” Vendar pa to ne pomeni, da je Berger kritičen do Michaela Masija, FIA direktorja dirk.

Če imamo v Formuli 1 deževne dirke, potem so v Formuli 1 deževne dirke!

Gerhard Berger

Dobro opravlja svoje delo,” tako 62-letnik. “V teh primerih gre tudi za veliko večje težave z zavarovanjem in še veliko več. Toda navijači sedijo deset ur v dežju na tribunah in ne vidijo ničesar, razen tistih nekaj krogov za varnostnim avtom. To ne more biti. Naslednji dan je vedno lažje govoriti, toda žal. Moje mnenje je, da če imamo v Formuli 1 deževne dirke, potem so v Formuli 1 deževne dirke. Pika.”             

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish