Gasly: Dirka za VN Sahirja kot mini različica Indy 500

Avtor prispevka: , objavljeno 27. novembra 2020 .

Zadnji trije krogi letošnje sezone Formule 1 se bodo v prihodnjih tednih odvijali na arabskem polotoku in sicer z dvema dirkama v Bahrajnu, preden se bo karavana odpravila na finalno prireditev v Abu Dabi.

Letos bo že tretjič – po Avstriji in Veliki Britaniji, da bo ista lokacija izvedla dve dirki F1, toda v primeru Bahrajna bo dirka z naslovom VN Sahirja potekala na drugačnem tlorisu steze. Zunanji krog dirkališča v Bahrajnu bo uporabljen za drugo dirko, ki bo na sporedu 6. decembra, ki vsebuje le nekaj ovinkov in bo obšel večino stalnega tlorisa steze.

Sama steza v Bahrajnu – vsaj različica, po kateri smo dirkali že prej – ima nekaj ravnin, kar je dobro za prehitevanje, pri čemer pomaga dejstvo, da je precej široka,” tako dirkač AlphaTaurija. “Kar se tiče druge dirke na drugačni postavitvi, pa bo to nekaj povsem drugega kot običajno, saj bo steza skoraj ovalna. Obstajajo le štirje zavoji, tako da bo kot mini različica Indianapolisa 500. Na simulatorju sem opravil nekaj krogov, čas pa je bil izpod ene minute, zato bo promet veliki izziv.

Pierre Gasly zunanji krog steze v Bahrajnu, kjer se bo odvijala dirka VN Sahirja, primerja kot mini različico legendarne steze Indianapolis 500.

Ekipe Formule 1 tradicionalno uporabljajo taktike drsenja na nekaterih hitrih stezah, predvsem v Monzi in Gasly pričakuje, da bo ta praksa prisotna tudi v Sahirju. “Na kvalifikacijah bomo igrali ekipno igro, vlekli svojega moštvenega kolega in nato še sebe. Na dirki bo veliko zdrsov, zato bo to zanimiva izkušnja za vse. Mislim, da bi to morala biti spektakularna dirka z veliko prehitevanji in zanimivo bo ugotoviti, ali je s sistemom DRS skoraj preveč enostavno prehiteti tekmeca pred seboj,” še doda Francoz.         

Članek je bil objavljen tudi na vmax.si

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish