FRANCO MORBIDELLI v barvah tovarniške ekipe Yamahe

Avtor prispevka: , objavljeno 17. septembra 2021 .

Morbidelli se vrača po poškodbi potem, ko je moral konec junija na operacijo levega kolena. Do konca leta 2023 je podpisal pogodbo z Yamaho in bo prvič sedel na motor ta dirkaški konec tedna v Misanu.

Italijan se seli v tovarniško ekipo Yamahe, kot zamenjava za Mavericka Vinalesa, ki je prekinil pogodbo z Yamaho in se preselil k Aprilliji. “Najprej se želim zahvaliti ekipi Petronas Yamahe, ki je Morbidelliju omogočila takojšen prestop. Prvotno smo imeli v planu, da se menjava zgodi v sezoni 2022, vendar smo zaradi nenavadnih okoliščin to storili prej. Ima izjemen talent to je dokazal lansko sezono z drugim mestom v skupnem seštevku, pri tem pa je dosegel tri zmage in pet stopničk. Po poškodbi bo moral svojo formo najti postopoma in se že veselimo njegovega povratka v MotoGP,” je dejal šef ekipe Yamahe Lin Jarvis.

Franco se bo ponovno pridružil tekmecu Fabiu Quartararoju, s katerim je bil v sezoni 2019 in 2020 član ekipe Petronas Yamaha SRT. Italijan ima v letošnji sezoni samo eno uvrstitev na oder za zmagovalce predvsem na račun poškodbe in operacije. “Zelo sem vesel in že nestrpno pričakujem dirkaški vikend v Misanu, da prvič nastopim z tovarniško Yamaho. Želel sem se vrniti na progi, ki jo dobro poznam. Zahvaljujem se vsem, ki so mi omogočili ta prestop in sodelovanje,” je dejal Morbidelli.

Medtem, ko bo do konca tega leta sodeloval z nekdanjim šefom ekipe Mavericka Vinalesa Silvanom Galbusero še ni jasno ali se mu bo v naslednjem letu pridružil njegov mehanik pri ekipi Petronas Ramon Forcada.

Morbidelliju na začetku ni bilo popolnoma jasno ali bo lahko zamenjal ekipo in motor. Vsak dirkač ima na voljo pet motorjev. Uporaba motorjev je vezana na ekipo ne na posameznika. Pravilo je namenjeno dirkačem, da se nebi v primeru porabe vseh pet motorjev v sezoni v izogibu kazni preselili k drugi ekipi istega proizvajalca. Yamaha ima torej sedaj določeno prednost v primerjavi z drugimi ekipami v konstruktorskem točkovanju. Ključno, da so dovolili prestop je da pri ekipi ni več Vinalesa in se vse skupaj ne šteje kot zamenjava. To tudi pojasnjuje zakaj se je Yamaha odločila za takojšnjo prekinitev pogodbe in ne samo za suspenz do konca sezone pri Vinalesu.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish