Foto: Aston Martin Vantage novi varnostni avtomobil Formule 1

Avtor prispevka: , objavljeno 5. marca 2021 .

Aston Martin se letos vrača v Formulo 1 po več kot 60 letih, a na dirkah se ne bodo udejstvovali le kot moštvo, temveč pa bomo njihova avtomobila videli tudi v vlogi varnostnega avtomobila in medicinskega vozila.

Aston Martin Vantage bo novi varnostni avto Formule 1.
Aston Martin Vantage bo novi varnostni avto Formule 1.

Britanska znamka je napovedala, da bo kot varnostni avto služil Aston Martin Vantage, predelan po potrebah in zahtevah za to nalogo, terenec DBX pa bo služil nujni medicinski pomoči, ki prva prispe na mesto nesreče.

Luksuzni SUV Aston Martin DBX  bo skrbel, da zdravniško osebje kar najhitreje prispe na mesto nesreče.
Luksuzni SUV Aston Martin DBX bo skrbel, da zdravniško osebje F1 kar najhitreje prispe na mesto nesreče.

Oba modela bomo videli na predsezonskih testiranjih v Bahrajnu med 12. in 14. marcem. To pa bo tudi prvič, da bomo v vlogi varnostnega avtomobila videli drugo znamko, kot Mercedes.

Vantage bo imel 24 konjskih moči več od serijskega modela, torej 528, 4-litrski V8 motor z dvojno turbino pa omogoča pospeške od 0 do 100km/h v 3.5 sekunde. Nekoliko je dodelana tudi aerodinamika avtomobila, ki s spremenjeno prednjo rešetko in spodnjim delom odbijača pri 200km/h ustvari 155 kilogramov podtlaka, kar je 60kg več, kot pri običajnem modelu.

Tako Vantage kot DBX bosta delovala v British Racing Green zeleni barvi, tako kot tudi dirkalnika ekipe Aston Martin. DBX, katerega prav tako poganja 4-litrski osemvaljnik, razvije 542 konjskih moči, do 100km/h pa pospeši v 4.3 sekunde, najvišja hitrost, ki jo doseže je 291km/h. Medicinski avto je odpremljen z dvema gasilnima aparatoma, defibrilatorjem in po novem tudi s prvo pomočjo za opekline.

Aston Martin je obe vozili preizkusil v Silverstonu in z njima odpeljal 15.000 kilometrov, s čimer so se želeli prepričati, da bosta dovolj zanesljivi za svoje naloge.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish