Formula ena v sezoni 2021 na 18-palčnih kolesih

Avtor prispevka: , objavljeno 20. julija 2018 .

Formula ena je znova sprožila postopek za izbiro novega opremljevalca gum, ki bo ekipam gume dobavljal od sezone 2020 pa vsaj do 2023, pri čemer bodo dimenzije v prvi sezoni ostale enake trenutnim, z 2021 pa naj bi bile prednje gume znova ožje za 35mm (270mm), medtem ko bodo zadnje ostale široke 405mm, njihov premer pa se bo povečal na 700 do 720mm, s trinajst na osemnajst palcev. Prav povečanje preseka na 18 palcev je bil eden izmed pogojev, ki jih je nazadnje postavil Michelin ob zadnjem postopku izbire novega gumarja.

A za katerega koli novega opremljevalca, bi bil vstop v formulo ena velik zalogaj, saj bi tako moral najprej razviti in izdelati gume za sezono 2020, nato pa še za preostale tri sezone, ukinitev grelcev gum pa bo še dodaten izziv za izbranega proizvajalca gum. “Gume bodo morale biti dokazano varne, tudi ko bodo neogrete na poti iz boksov,” je eden izmed pogojev naveden v razpisu mednarodne avtomobilistične zveze FIA, kar naj bi veljalo tudi za obe vrsti dežnih gum.

Med drugim pa je navedeno tudi, da je glavna prioriteta izboljšanje šova za gledalce, za katere bodo poenostavljena tudi imena gum. na Vseh dirkah bodo na razpoalgo tri zmesi, Trda, srednje trda in mehka, pri čemer pa naj bi bila razlika med eno in drugo zmesjo od 1.2 do 2.2 sekunde na krog, medtem ko naj bi trda zmes gum zdržala manj kot četrtino dolžine dirke, mehka pa le 10 odstotkov dolžine dirke. S tem naj bi videli večjo raznolikost pri taktikah moštev, kjer bi lahko videli tudi po tri postanke na dirko.

Gume naj bi bile oblikovane tako, da bo stopnja oprijema do določene točke obrabe konstantna, zatem pa bo sledil velik padec. Kandidati se na razpis lahko prijavijo do 31. avgusta, zatem pa bo Librty media izbrala kandidata, šele temu pa bo sledila uradna potrditev gumarja s strani FIE.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish