Formula ena našla ključ do lažjih prehitevanj

Avtor prispevka: , objavljeno 31. marca 2018 .

Ross Brawn, ki pomaga oblikovati nova pravila, ki bodo v veljavo stopila s sezono 2021, je dejal, da so že našli rešitve, s katerimi bodo olajšali prehitevanja. Dirkači v današnji formuli ena le težko sledijo drugemu dirkalniku, za katerim se ustvarjajo vrtinci zraka, ki negativno vplivajo na aerodinamiko njihovega dirkalnika.

Lažje prehitevanje ni bilo v načrtu pri oblikovanju pravilnika, ki velja od sezone 2017 naprej, toda s spremembami, ki so doletele dirkalnike, pa je še težje slediti dirkalnikom, s tem pa gledalci med dirko vidijo manj prehitevanj. Toda Brawn, nekdanji tehnični šef moštev Ferrari in Mercedes pravi, da so že našli rešitve. “Kakih šest do devet mesecev nazaj smo začeli iskati rešitve, s katerimi bi dirkalnikom omogočili lažje sledenje drug drugemu, oziroma lažjo vožnjo v zavetrju,” je pojasnil Brawn. “Aerodinamika mora ostati na visokem nivoju, vendar pa mora delovati tako, da ne vpliva negativno na ostale dirkalnike. Današnji dirkalniki za sabo praktično ustvarjajo polje sile, oziroma mehurček, tako da dirkalnik, ki vozi 1.5 do 2 sekundi za drugim začne izgubljati podltak in se ne more približati. Začeli smo iskati rešitve za to težavo in dosedanji rezultati so vznemirljivi.”

Britanec, ki je pred sezono 2009 kupil tovarniško moštvo Honde in ga kot šef ter solastnik popeljal do naslova svetovnega prvaka pod imenom Brawn GP, je pojasnil, da je velik del težav predvsem prednje krilce na dirkalnikih. “Prednje krilce je občutljivo na zračni tok, ki nanj prihaja z drugega dirkalnika, hkrati pa tudi samo ustvarja moteč tok zraka. Ni pa to edino področje, temveč k težavam prispeva vse “pohištvo” in razna krilca za prednjimi kolesi. Občutljiva pa so tudi zadnja krilca in zadnji del dna dirkalnika.”

Ker so težave s pomanjkanjem prehitevanj vse večje in vse bolj pereče, pa je Brawn namignil, da bi prve spremembe lahko videli že v sezoni 2019. “Gledamo celotno sliko in mislim, da se ne smemo prenagliti ter začeti speminjati naprimer prednje krilce, brez da bi razumeli kakšne posledice bodo imele spremembe,” je dejal Brawn. “Zato iščemo kompletno rešitev na vseh delih dirkalnika. Vemo, koliko dirkalnik izgubi, ko se približa drugemu dirkalniku in našli smo načine, kako zmanjšati izgube, s tem da bomo zmanjšali tok “umazanega” vrtinčastega zraka z dirkalnikov, hkrati pa bodo dirkalniki manj občutljivi na vrtinčast zrak.

Spremembe bomo poskušali uveljaviti na strukturiran način, v letu 2021. Če pa pred tem najdemo rešitve, ki bodo varne, poštene in pravilne, jih bomo uveljavili že prej,” je še pojasnil.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish