Formula ena lahko ostane brez še več ekip

Avtor prispevka: , objavljeno 27. oktobra 2014 .

Nekdanji predsednik mednarodne avtomobilistične zveze FIA, Max Mosley je opozoril, da ekipi Marussia in Caterham morda nista zadnji moštvi, ki sta propadli zaradi visokih stroškov tekmovanja.

Tako Caterham kot Marussia ta konec tedna ne bosta nastopili v Austinu, potem ko sta v razmaku le nekaj dni razglasili bankrot.

“Tekmovanje ni več pošteno,” je dejal Mosley. “Težava je v tem, da imajo večje ekipe precej več denarja, kot ekipe kot sta Caterham in Marussia. Na koncu koncev je bilo le vprašanje časa, kdaj bosta ti dve moštvi odpadli in morda nista zadnji.”

Mosley je dejal, da bi morali v karavani formule ena razmisliti o drugačnem načinu deljenja prihodkov, ob tem pa po šestih letih od neuspešnega poizkusa uvedbe še vedno razmišlja o omejitvi proračuna, čeprav so predlogi o omejitvah za prihodnjo sezono padli v vodo.

“Vse ekipe bi morale dobiti enak delež denarja,” meni Mosley. “Moštvo kot je Ferrari bo z lahkoto dobilo več sponzorjev kot Marussia, če pa obe ekipi dobita enako osnovo, bo razlika med njima nekoliko manjša, še posebej, če bi omejili količino denarja, ki ga ekipa lahko porabi za sezono.”

Najhujše breme letošnje sezone so precej višje cene pogonskih agregatov, ki jih kupujejo od drugih proizvajalcev. Višje cene so posledica uvedbe povsem novih 1.6-litrskih šestvaljnikov. “Podpiram okolju prijaznejše motorje. Toda napaka je bila ta, da večjim proizvajalcem niso omejili cene motorjev. Lahko bi jim dovolili porabiti neomejena sredstva za razvoj, toda cena za celotno sezono ne bi smela biti višja od 4 ali 5 milijonov evrov, zdaj pa mislim da se cene gibljejo med 19 in 25 milijoni evrov,” dodaja Mosley.

Foto: Press