Formula Drift znova preseneča

Avtor prispevka: , objavljeno 22. julija 2013 .

V petek se je v večernih urah po našem času pričel 5. del Formule Drift, ki se je odvil v Washingtonu. V kvalifikacijah se je najbolje izkazal Darren McNamara v svojem Nissan S14. Na 2. mesto se je uvrstil Norvežan Fredic Aasbo v predelani Toyoti GT-86, 3. pa je bil Matt Field. Na 4. mestu pa je pristal lanskoletni prvak, ter ameriška ikona drifta, Vaughn Gittin Junior. Trenutno vodilni Japonec Daigo Saito pa je v 1. kvalifikacijskem krogu imel bližnje srečanje z zidom, vendar so mehaniki hitro popravili nastalo škodo in v 2. krogu se je Daigo uvrstil na 26. mesto, med 32 najboljših. Ko je pri nas odbila polnoč, se je na dirkališču Evergreen Speedway pričela dirka najboljših 32, ki so se pomerili med seboj. 16 najboljših se je uvrstilo v naslednji krog. Uvrstili so se vsi favoriti, razen vodilnega Daiga Saita, ki ta konec tedna ni imel sreče na dirkališču.

Nastop v naslednjem krogu mu je preprečil Toshiki Yoshioka, v atraktivnem 550 konjskem Subaru BRZ. Po dvournem premoru, se je pričela dirka najboljših 16. Hitrosti dirkalnikov so tu še hitrejše, avtomobili dosegajo neverjetne kote in želja po zmagi je vidna kot dim, ki spremlja vsakega drifterja. Pričeli so se dvoboji najboljših 8, s štartom Darrena McNamare in Michaela Esse. McNamarin Nissan S14 je podlegel težavam, zato je Essa napredoval v top 4. Vaughn Gittin Junior se je pomeril z Litvijcem Aurimasom Bakchisom in po dveh krogih so sodnki odločili, da voznika nastopita še enkrat. V drugo so sodniki določili, da je zmagovalec Bakchis.

V dvoboju med Fredricom Aasbojem in Justinom Pawlakom, je po prvem krogu slavil Norvežan Aasbo, saj je Pawlak močno priletel v zid, kar je zaključilo njegov nastop na Formuli Drift. Še zadnji par se je pomeril, to sta pa bila Chris Forsberg ter Robbie Nishida. Po izvrstni vožnji obeh voznikov so sodniki odločili ponovni nastop. Po spektakularnem dvoboju, je slavil Chris Forsberg. Tako so ostali le še 4 vozniki. Najprej sta se pomerila Odi Bakchis ter Mike Essa. V prvem krogu je Odiju Bakchisu počila guma in ker je že uporabil svoj “competition time-out” ni smel zamenjati pnevmatike,
kar pa je pomenilo, da Mike Essa napreduje v finale. Kot zadnja polfinalista sta se pomerila Frederic Aasbo ter Chris Forsberg. Po odličnem začetku dirke sta v predzadnjem ovinku trčila in Aasbojev GT-86 je potreboval servis zadnjega levega kolesa. Ker mu ni uspelo pravočasno popraviti poškodbe, je Forsberg bil upravičen nastopa v finalu proti Michaelu Essi. Aasbo se je za tretje mesto pomeril z Odijem in po 3 krogih je na 3. mestu slavil Norvežan Fredric Aasbo. V finalni dirki sta se Michael Essa in Chris Forsberg borila z vrati ob vrati, s kolesi ob kolesi. Po napetih dveh krogih so sodniki odločili, da je zmagovalec 5. kroga Formule Drift, Chris Forsberg. Na 2. mestu je tako pristal Michael Essa.

Naslednji Formula Drift spektakel se bo odvil 13. in 14. septembra v Texasu.