Formula 1 želi ukiniti kazni štartni mest za sezono 2021 

Avtor prispevka: , objavljeno 9. maja 2018 .

Vodilni možje Formule 1 želijo z novimi pravili za sezono 2021 ukiniti vse kazni štartnih mest (razen v posebnih pogojih), v mislih pa imajo tudi nova pravila glede menjalnikov.
Ross Brawn je že večkrat izrazil nezadovoljstvo nad velikim številom kazni štartnih mest, ki so jih dirkači dobili, zaradi prekoračitve dovoljenega števila menjalnikov in delov motorja. Čeprav so določe izboljšave pravilnika poizkušali uvesti že v letošnji sezoni je direktor dirk Formule 1 Charlie Whiting dejal, da je njihov osnovni cilj sedaj sprememba pravil za sezono 2021, ki naj bi drastično zmanjšalo število kazni štartnih mest.
“Želimo se znebiti vseh teh kazni štartnih mest, če bi bilo to mogoče. To je naš cilj.”

Kar se tiče pravil glede uporabe menjalnikov se le ta do sezone 2021 ne bodo spreminjala, potem pa se tudi tu obetajo spremembe. Formula 1 je povsem omejila število menjalnikov, ki jih dirkač v sezoni lahko porabi (menjalnik mora zdržati vsaj 6 dirk), kar se je izkazalo kot dobra poteza pri zniževanju stroškov. Toda, ko ekipe zaidejo v težave ne morejo storiti nič, da bi se izognili kazni. Trenutno je v obravnavi predlog, ki predlaga, da bi bila pravila pri menjalnikih takšna kot pri motorjih in njegovih delih. Na vprašanje ali razmišljajo o kakšnih spremembah pravil glede menjalnika na kratki rok je Whiting dejal:
“Trenutno za to ni potrebe, saj je trenuten sistem dovolj dober. Do večjih spremem glede tega do sezone 2021 ne bo prišlo.”
“To je ena izmed stvari o kateri razmišljamo za sezono 2021. Predstavili pa vam bomo cel paket sprememb.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish