Umrla prva ženska, ki je vozila formulo ena

Avtor prispevka: , objavljeno 9. januarja 2016 .

Maria Teresa de Filippis se je daljnega leta 1958 v zgodovino motošporta vpisala kot prva ženska, ki je nastopila na dirki formule ena. Italijanka se je v letih 1958 in 1959, za volanom Maseratija 250F, petkrat poskušala kvalificirati na dirko za veliko nagrado. To ji leta 1958 v Monaku ni uspelo, sreča pa se ji je nasmehnila isto leto v Belgiji. Dirka v Spaju je tudi edina, ki jo je končala. Uvrstila se je na deseto mesto, kar se po današnjih merilih sliši dobro, a takrat je dirko končalo le deset dirkalnikov, Maria je bila torej na dirki zadnja, dva kroga za zmagovalcem Tonyem Brooksom.

Takrat 32-letna dirkačica si je tistega leta na kvalifikacijah priborila še nastopa na dirki za VN Portugalske in domači dirki v Italiji, toda na obeh dirkah jo je ustavila okvara motorja.

Zadnjič je na dirki poskusila nastopiti leta 1959 in sicer na prvi dirki sezone v Monaku, kjer pa ji ni uspelo priti med 16 najhitrejših dirkačev, ki so lahko nastopili na dirki.

Maria je dirkanju za tem obrnila hrbet. Prelomni trenutek je bil smrt Jeana Behre na podporni dirki VN Nemčije tiste sezone.

Naslednico na dirkah kraljevega razreda avtomobilizma je dobila šele 15 let kasneje, ko je v dirkalnik sedla Lella Lombardi. Skupaj sta ostali do zdaj edini ženski voznici v tem dirkaškem športu.

Naj počiva v miru!

Foto: razaoautomovel.com

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish