FORMULA 1 za sezono 2021 uvaja ekološko GORIVO

Avtor prispevka: , objavljeno 19. decembra 2020 .

Vodstvo Formule 1 bo že v prihodnjem letu in s tem prej kot je bilo prvotno načrtovano, uvedlo trajnostno gorivo za motorje kraljevega razreda motošporta.

Kot je krovna organizacija FIA v četrtek objavila, so prvi sodi tako imenovanega E-Fuel, pridelanega iz bioloških odpadkov, že poslali proizvajalcem motorjev v Formuli 1: Mercedesu, Ferrariju, Renaultu in Hondi. Cilj kraljevega razreda motošporta se kot rečeno glasi, da bi bili od leta 2021 naprej klimatsko nevtralni in da do leta 2030 dosežejo status neto ničle. Do sedaj je Formula 1 načrtovala uvedbo trajnostnih goriv za sezono 2023.

Jean Todt, predsednik FIA-e, je pojasnil, da bodo trajnostno gorivo uvedli že v prihodnjem letu, saj želijo čim prej prispevati k bolj zelenemu planetu.

Predsednik FIA-e Jean Todt je ob tem dejal: “FIA prevzema odgovornost, da motošport in mobilnost vodi v prihodnost z nizkimi emisijami ogljika, da bi s tem zmanjšali vpliv naših dejavnosti na okolje in da bi prispevali k bolj zelenemu planetu.

Ross Brawn, športni šef Formule 1, pa je pojasnil: “Naša glavna trajnostna prioriteta je sedaj oblikovanje načrta za hibridni motor, ki zmanjšuje emisije in bo imel resne koristi tudi za cestne avtomobile. Verjamemo, da imamo možnost, da to naredimo z motorjem naslednje generacije, kjer bomo hibridno tehnologijo kombinirali s trajnostnimi gorivi.”         

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish