Formula 1 VN Savdske Arabije: Urnik

Avtor prispevka: , objavljeno 3. decembra 2021 .

Formula 1 se s prvenstvom 2021 dejansko nahaja že na ciljni ravnini, saj sta do konca le še dve dirki. Obe bosta potekale na arabskem polotoku, prva pa je novinec na koledarju kraljevega razreda motošporta – Savdska Arabija.

Kratka predstavitev steze

V tem času lahko rečemo, da dela na stezi še vedno potekajo, čeprav je danes na sporedu medijski dan. Veliko se je špekuliralo celo o odpovedi dirke, a tako prireditelji kot tudi veljaki Formule 1 (predvsem zaradi denarja) so to kategorično zanikali. Verjetno bodo kakšen nedokončan del okrog steze spretno prikrili. V pomoč jim bo dejstvo, da bo dirka potekala pod reflektorji.

Dirkališče v mestu Jeddah je še vedno v fazi dokončanja, toda dirka naj bi potekala nemoteno.

Ulična steza Jeddah Corniche v mestu Jeddah ob rdečem morju vsebuje številne srednje hitre in hitre zavoje ter seveda ravnine, na katerih bodo lahko dirkači pritiskali na polno. Krog te ulične steze je dolg kar 6,18 kilometra, kar pomeni, da je drugi najdaljši v koledarju Formule 1 po belgijskem Spa-Francorchampsu. Sodeč po simulacijah bo to v pogledu povprečne hitrosti na krog tudi druga najhitrejša steza po italijanski Monzi.

Predzadnja runda dvoboja Verstappen-Hamilton

Lewis Hamilton je z zmagama v Braziliji in Katarju pošteno pritisnil na Maxa Verstappna in v nervozo spravil komandni pult Red Bulla. Kdo od njiju bo s svojim delovni orodjem imel tukaj boljše možnosti, je tačas težko reči, saj eno so simulacije, drugo pa realnost na stezi, o kateri nihče ne več ničesar. Bo morda odločil bolj sveži motor Hamiltona? Se bo Red Bull na pobudo Honde odločil, da Verstappnu zamenja motor, s čimer bi imel v Abu Dabiju on bolj svežega in zmogljivejšega? Komu bolj odgovarja steza z zavoji in ravninami? Tukaj ni odgovorov, ki bi jih lahko vzelo za gotovo. Vemo le eno: Max ima pred Lewisom osem točk prednosti.

Max Verstappen in Lewis Hamilton se v Savdski Arabiji odpravljata v svojo predzadnjo rundo dvoboja za letošnji naslov prvaka Formule 1 – Foto: HB Press

Manj razburljiv bo morda dvoboj za tretje mesto konstruktorskega prvenstva med Ferrarijem in McLarnom. Ekipa iz Wokinga je na zadnjih treh dirkah osvojila samo štiri točke, a potrebno je dodati, da ne le po lastni krivdi. Ferrari pa je v vzponu in po posodobitvi motorja se zdijo kot prerojeni. Carlos Sainz in Charles Leclerc sta stalna gosta deseterice, kar pa za Landoa Norrisa in predvsem Daniela Ricciarda ne moremo trditi. Po dvojni zmagi v Monzi in skorajšnji ponovitvi rezultata v Sočiju je sledilo strmoglavljenje.

Urnik VN Savdske Arabije

Petek, 3.12.2021

14.30 – 15.30                    1. prosti trening

18.00 – 19.00                    2. prosti trening

Sobota, 4.12.2021

15.00 – 16.00                    3. prosti trening

18.00 – 19.00                    Kvalifikacije

Nedelja, 5.12.2021

18.30 – 20.30                    Dirka

Vremenska napoved VN Savdske Arabije

Naj že v uvodu povemo, da dežja v mestu Jeddah v okviru VN Savdske Arabije ne pričakujemo. Spričo dejstva, da bo steza končana tik pred začetkom dirkaškega vikenda, lahko rečemo hvala bogu, saj bi se lahko zgodila nadgradnja lanske dirke VN Turčije, ko so prav tako pred prireditvijo na stezi v Istanbulu prenovili asfaltno površino in s tem dirkačem “podarili” pravo drsalnico.

Vreme bo ta konec tedna kratko rečeno idealno.

Razmere pred vikendom VN Savdske Arabije so videti popolne. Prosti treningi, kvalifikacije in dirka bodo potekali v suhih razmerah – če pogledamo trenutne napovedi. Temperature bodo vse tri dni konstantne in se bodo čez dan gibale med 28 in 31 stopinj Celzija. V ključnih trenutkih vikenda – kvalifikacije in dirka – bodo nekoliko nižje, kar bo zanimivo videti, kdo se bo najbolje znašel pri upravljanju z gumami, saj ekipe nimajo nobenih predhodnih podatkov.   

Zmesi gum za VN Savdske Arabije

Pirelli se je za ulično dirko VN Savdske Arabije v mestu Jeddah odločil za srednji nabor svojih produktov. Tako bodo dirkači in ekipe imele na izbiro umesi C2 (bela oznaka), ki bodo tukaj predstavljale trdo zmes, C3 (rumena oznaka), ki bodo srednja zmes in C4 (rdeča oznaka), ki bodo najmehkejša zmes tega dirkaškega konca tedna.

Mario Isola, športni šef Pirellija: “Jeddah je verjetno največja neznanka, s katero se soočamo letos, saj bo steza končana tik pred začetkom dirkaškega vikenda. Posledično se lahko zanašamo le na simulacije Formule 1 in posameznih ekip, skupaj z drugimi informacijami, ki smo jih izbrali pri pripravi naše nominacije zmesi gum. Zdi se, da bo ta ulična steza precej drugačna od česar koli drugega in visoke hitrosti z zelo hitrimi zavoji bodo očitno igrale veliko vlogo pri obnašanju gum. Jeddah ima več zavojev kot katera koli druga steza in 13. zavoj ima tudi 12 stopinjski nagib, tako da obstaja veliko različnih elementov, ki bodo vplivali na delo gum.”    

Članek je na voljo tudi na strani vmax.si

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish