Formula 1 – VN Miamija: Urnik, vreme, gume

Avtor prispevka: , objavljeno 5. maja 2022 .

Ta konec tedna je na sporedu dirka Formule 1 za VN Miamija na Floridi. Dirkaški konec tedna bo potekal v poznih večernih urah po našem času, zaradi česar se morajo navijači Formule 1 pripraviti na krajše noči.

Miami z ulično stezo okrog stadiona Hard Rock NFL ekipe Miami Dolphins bo naslednje prizorišče dvoboja med Ferrarijem in Red Bullom, toda po zadnjih vesteh bi se lahko ta dvoboj spremenil v troboj, kajti Mercedes naj bi našel rešitev za svojo težavo, ki sliši na ime porpoising. Podatki iz njihovega vetrovnika naj bi bili zelo obetavni, tako da bi se lahko Russell in predvsem Hamilton vključila v borbo med dirkače ekip iz Maranella in Milton Keynesa.

Spričo dejstva, da gre za ulično dirko, se postavlja vprašanje, ali bo tloris steze, ki zajema 19 zavojev in tri dolge ravnine, na katerih bodo postavljene tudi tri DRS cone, omogočil dobro dirkanje ali pa bomo morda priča procesiji, kot je to običajno na uličnih dirkah. Na ta odgovor bomo morali počakati. Še kratka zanimivost: tloris steze v Miamiju ima kar nekaj podobnosti z Barcelono. Po mnenju strokovnjakov, naj bi ključno vlogo igrala zavoja 11 in 17.

Urnik VN Miamija

Petek, 6.5.2022

20.30 – 21.30                    1. prosti trening

23.30 – 0.30                      2. prosti trening

Sobota, 7.5.2022

19.00 – 20.00                    3. prosti trening

22.00 – 23.00                    Kvalifikacije

Nedelja, 8.5.2022

21.30 – 23.30                    Dirka

Vreme VN Miamija

Napoved vremena je dobra, kako bi drugače bil primer na sončni Floridi. Temperature naj bi se gibale okrog 30 stopinj Celzija. Dežja ne gre pričakovati, saj v tem mesecu na Floridi običajno ne dežuje. Toda kot vemo, vreme lahko vedno preseneti, zato nekateri vsaj za nedeljo napovedujejo verjetnost dežja.

Tako vremenoslovci za vse tri dni napovedujejo temperature med 28 in 30 stopinj Celzija. Za ekipe bo v pogledu dirke najbolj merodajen zaključek prvega treninga, saj se bo v tem času v nedeljo pričela tudi dirka.

Zmesi gum VN Miamija

Pirelli bo za premierno dirko v Miamiju ekipam dostavil srednji nabor zmesi svojih produktov. Tako bodo lahko dirkači izbirali med zmesmi C2 (bela oznaka), ki bo predstavljala trdo zmes, C3 (rumena oznaka), ki bo srednja zmes, in C4 (rdeča oznaka), ki bo mehka zmes.

Mario Isola, športni šef Pirellija: “Okrog prvi dirke v Miamiju, kjer ima steza nekaj podobnosti z Džedo, je bilo ogromno navdušenja, čeprav so nekateri deli steze počasnejši in bolj tehnični kot v Savdski Arabiji. Še posebej od zavojev 11 do 16. Preostanek steze je zelo hiter in teče v nasprotni stezi urinega kazalca, kar daje poudarek na gume na desni strani dirkalnika. Z novim asfaltom pričakujemo običajen hiter razvoj steze in gladko podlago, vendar so stezo oprali s curkom pod visokim pritiskom, kar pomeni, da naj bi že od začetka nudila kar dober oprijem. Ker gre za hitro stezo, bodo dirkalniki verjetno imeli nizek do srednji podtlak, kar bi lahko povzročalo zdrse v hitrih zavojih, zlasti na trši zmesi. Za vsako novo stezo izberemo običajno konservativno pot, zato bo zanimivo primerjati simulacije z resničnimi podatki.”    

Naroči se
Pošlji obvestilo
0 Comments
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje
SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish