Formula 1, VN Italije: Bottasu zmaga na sprint kvalifikacijah, Verstappen drugi

Avtor prispevka: , objavljeno 12. septembra 2021 .

Kje drugje bi bila sprinterska dirka bolj primerna kot prav na najhitrejšem dirkališču sezone Formule 1 v Monzi. Pred začetkom sprinterske preizkušnje se je najhitrejšim dirkačem sveta poklonil še najhitrejši mož na 100 metrov v Tokiu, Lamont Marcell Jacobs, preden so se le-ti podali v uvodni formacijski krog.

Start je vodilnemu Bottasu in Verstappnu uspel precej dobro, kar pa bi težko trdili za Lewisa Hamiltona, ki je precej “zaspal” in izgubil tri mesta, saj sta ga prehitela oba McLarna, ki sta startala na pnevmatikah mehke zmesi in Pierre Gasly, ki pa je še pred tem rahlo trčil v zadek enega od McLarnov, kar je bilo dovolj, da mu je polomilo sprednje krilce, ki je nato popustilo, se odlomilo, Gasly pa ga je povozil in nato končal v varnostni ogradi. Na stezo je zato zapeljal varnostni avto.

https://twitter.com/F1/status/1436700199074816006

V ozadju smo videli še en incident, v katerega je bil prav tako vpleten dirkač ekipe AlphaTauri. V šikani sta namreč trčila Yuki Tsunoda in Robert Kubica. Poljaka je zavrtelo, a se je uspel rešiti iz peska, Tsunoda pa izkoristil fazo varnostnega avtomobila za menjavo nosu dirkalnika.

Ko je varnostni avto zapeljal nazaj v bokse, je Bottas brez težav zadržal vodstvo pred Verstappnom in v naslednjih krogih večje akcije ni bilo, če izvzamemo Kubico, ki je prehitel Schumacherja ter Pereza, ki je najprej na nedovoljen, potem pa na dovoljen način prehitel Strolla. Že v začetnem delu dirke je Alonso prišel mimo Vettla.

https://twitter.com/F1/status/1436705040434147329

Valtteri Bottas je brez težav dobil sprint kvalifikacije in si prislužil tri nove točke, točko manj je dobil Max Verstappen za drugo mesto, na tretjem pa je končal Daniel Ricciardo. McLarnu se je do konca dirke obrestovalo tveganje s pnevmatikami mehke zmesi, k čemur je prispeval tudi varnostni avto, saj je Lando Norris do konca dirke brez večjih težav za sabo zadrževal Lewisa Hamiltona in osvojil četrto mesto.

https://twitter.com/F1/status/1436708700367073285

Jutrišnjo dirko bo s pole positiona tako začel Max Verstappen, saj se Valtteri Bottas zaradi menjave motorja seli povsem na rep startne vrste, tako da bo ob Nizozemcu v prvi vrsti stal Daniel Ricciardo. V drugi vrsti bosta startala Lando Norris in Lewis Hamilton. Bottas je za svojo zmago osvojil tri točke, Verstappen je povečal vostvo v točkovanju prvenstva z dodatnima dvema točkama, Ricciardo pa je osvojil eno.

Prispevek je na voljo tudi na strani vmax.si

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish