Formula 1, Urnik VN São Paula

Avtor prispevka: , objavljeno 11. novembra 2021 .

V uvodu je potrebno dodati, da dirkaški konec tedna VN São Paula na stezi v Interlagosu ne bo takšen kot predhodni v Mehiki in pozneje na zadnjih treh dirkah prvenstva (Katar, Savdska Arabija in Abu Dabi), saj bo tokrat na sporedu tretja letošnja sprinterska dirka. In dirkači tukaj vozijo v nasprotni smeri urinega kazalca.

Zakaj VN SÃO PAULA in ne VN Brazilije?

Dirka na stezi Interlagos v bližini metropole São Paulo se ne imenuje več VN Brazilije. Uradno stoji sedaj ime VN São Paula. To je novo in je bilo oznanjeno skupaj s podaljšanjem pogodbe tega dirkališča. Kajti brazilsko dirko Formule 1 si je želela prilastiti druga obmorska metropola.

Spomnimo se preteklih sporov med São Paulom in Rio de Janeirom, kamor naj bi romala karava Formule 1. Posel, ki ga je z novimi prireditelji sklenil Chase Carey, predhodnik Stefana Domenicalija, je padel v vodo – tudi zaradi velikega upora okoljevarstvenikov. Namesto tega bo Formula 1 še najmanj pet let gostovala v Sao Paulu in z novim imenom dirke želijo vrednotiti večji vpliv lokalne vlade.

Predogled VN São Paula

Po ponovni zmagi Maxa Verstappna (po VN ZDA) v Mehiki, kjer je Nizozemec prednost pred Lewisom Hamiltonom povečal na 19 točk, bo Brazilija naslednje prizorišče napetega dvoboja za letošnji naslov prvaka med dirkači. Še več, dirko v Interlagosu bo začinil tudi boj v konstruktorskem prvenstvu med Mercedesom in Red Bullom, kajti sledni zaostajajo le še za točko.

Bo Lewisu Hamiltonu in ekipi Mercedes na VN Brazilije uspelo vrniti udarec Maxu Verstappnu in ekipi Red Bull v boju za dirkaški in konstruktorski naslov prvaka sezone 2021?
Bo Lewisu Hamiltonu in ekipi Mercedes na VN Brazilije uspelo vrniti udarec Maxu Verstappnu in ekipi Red Bull v boju za dirkaški in konstruktorski naslov prvaka sezone 2021?

In steza na obrobju metropole São Paulo naj bi bolj ustrezala Red Bullu kot Mercedesu. Vsaj na papirju. Ali bi lahko morda Red Bull in predvsem Max Verstappen tukaj okrepila vodstvo v prvenstvu? Prav mogoče, čeprav bi bil smrtni greh odpisati Mercedesa in Lewisa Hamiltona. Oba namreč v Brazilijo prihajata kot ranjena leva, sploh po bolečem porazu v Austinu, ki je steza, krojena za srebrno puščico.

Zanimivo bo seveda videti tudi reakcijo McLarna po zaušnici v Mehiki, ki so jo dobili od Ferrarija, ki se je sedaj zavihtel na tretje mesto z občutno prednostjo 13,5 točke. Sicer ima ekipa iz Wokinga na razpolago še štiri dirke, da si povrne to mamljivo (predvsem iz finančnega vidika) tretje mesto, toda Scuderia je v vse boljši formi, tako da bo tudi tukaj še zelo napeto.

Urnik VN São Paula – Pozor: SPRINTERSKA DIRKA!

Petek, 12.11.2021

16.30 – 17.30                    1. prosti trening

20.00 – 21.00                    Kvalifikacije

Sobota, 13.11.2021

16.00 – 17.00                    2. prosti trening

20.30                                Sprinterske kvalifikacije

Nedelja, 14.11.2021

18.00 – 20.00                    Dirka

Vremenska napoved VN São Paula – petek in sobota dež?

Brazilija nam je v preteklosti postregla z nekaj zanimivimi deževnimi dirkami. In to bi se lahko zgodilo tudi ta konec tedna, kajti za petek in soboto obstajajo dobre možnosti za dež. In ker bo Brazilija gostiteljica letošnje tretje sprinterske dirke, bi lahko slednja potekala po mokri stezi.

Petkove kvalifikacije in sobotno sprintersko dirko VN Brazilije bi lahko začinil dež – Foto: HB Press

Po trenutni napovedi kaže, da bi lahko deževalo v četrtek, petek in soboto. Temperature se bodo gibale nekje okrog 20 stopinj Celzija (vse tri dni), zato obstaja velika verjetnost, da steza, ki jo bo opral dež, ne bo nudilo veliko oprijema. Obstaja torej velika verjetnost, da bodo petkove kvalifikacije potekale v dežju, prav tako sobotna sprinterska dirka. Nedelja pa bo suha, z najvišjo temperaturo okrog 25 stopinj Celzija.

Zmesi gum VN São Paula

Pirelli bo v Brazilijo pripeljal isti nabor zmesi gum kot na zadnji dve dirki VN ZDA in VN Mehike. Ta nabor je bil izbran tudi za VN Brazilije leta 2018. Leto dni pozneje so izbrali tršo kombinacijo. Letos imamo torej zmesi C2 (bela oznaka), ki bo trda zmes, C3 (rumena oznaka), ki bo srednja zmes in C4 (rdeča oznaka), ki bo mehka zmes na VN Brazilije.

Mario Isola, športni šef Pirellija: “Letos se v Braziliji vračamo k nominaciji zmesi gum, ki je podoba tisti iz leta 2018, kjer smo kot mehko zmes uporabili C4. V letu 2019 smo se odločili za nekoliko trši nabor in se skušali izogniti degradaciji mehke zmesi gume, toda posledično trda zmes ni bila veliko uporabljena. Letošnja bolj vsestranska izbira gum bi morala biti sposobna zadovoljiti raznolike zahteve steze v Braziliji in ponuditi številne različne strategije. Čeprav se dirka odvija približno v istem letnem času kot zadnjič, ekipe še niso doživele sprinterskih kvalifikacij v Interlagosu, tako da bodo imele veliko za odkriti.”      

Prispevek je na voljo tudi na strani vmax.si   

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish