Formula 1: Urnik VN Mehike

Avtor prispevka: , objavljeno 5. novembra 2021 .

Sezona 2021 se počasi bliža koncu, ta konec tedna je na sporedu VN Mehike, ki bo naslednje prizorišče napetega dvoboja za naslov prvaka med Maxom Verstappnom in Lewisom Hamiltonom. Dirkališče Autodromo Hermanos Rodriguez se po leto dni premora znova vrača kot prizorišče dirke Formule 1.

Max Verstappen in ekipa Red Bull sta tudi letos favorita za dirko v Mehiki. Nizozemec je leta 2019 osvojil pole position, toda zaradi kazni pribitka treh mest, je dirko s prvega štartnega mesta pričel Charlec Leclerc. Za dirkača Red Bulla je bila nedeljska dirka težka, saj sta dirko od štarta vodila oba Ferrarija, tik za njima pa je bil Hamilton z Mercedesom. Britanec in Nizozemec sta si v drugem zavoju prišla preveč blizu in oba sta zašla s steze. Verstappen je padel na osmo mesto in se je počasi prebijal naprej, dokler ga ni v lovu za boljša mesta ustavila poškodba gume. Na koncu je kot prvi ciljno črto prečkal Hamilton.

Dirka VN Mehike velja za najbolj priljubljeno med navijači Formule 1. Bosta mehiški spektakel letos dodatno začinila Max Verstappen in Lewis Hamilton? – Foto: HB Press

Spričo dejstva, da steza v Mehiki leži dirkalniku Red Bulla, je Verstappen vsekakor favoriti številka ena. Letos bo zelo pomembno, da na začetku dirke ohrani trezno glavo, kajti tokrat gre za veliko stvar, ki se imenuje naslov prvaka. Pole position se zdi mogoč, toda ob upoštevanju, da bo dirko pričel s prve štartne vrste proti Hamiltonu, bo prvi zavoj vsekakor razburljiv. Upajmo, da bo 71 krogov na stezi visoke nadmorske višine zagotovilo spektakularno dirko, ki bo začinjena z razburljivim dvobojem med sedemkratnim svetovnim prvakom Hamiltonom in trenutno vodilnim v prvenstvom Verstappnom.

Prav tako bi znal biti razburljiv dvoboj med ekipama McLaren in Ferrari, ki se borita za prestižno tretje mesto konstruktorskega prvenstva. Tačas še vodi moštvo iz Wokinga, toda forma Ferrarija na zadnjih dirkah obeta vse prej kot lahko delo za McLaren.

Urnik F1 VN Mehike

Petek, 5.11.2021

18.30 – 19.30                    1. prosti trening

22.00 – 23.00                    2. prosti trening

Sobota, 6.11.2021

18.00 – 19.00                    3. prosti trening

21.00 – 22.00                    Kvalifikacije

Nedelja, 7.11.2021

20.00 – 22.00                    Dirka

Vreme VN Mehike

Vse kaže na to, da bodo pogoji, kar se vremena tičke, za dirko VN Mehike v Mexico City idealni. Vsi prosti treningi v petek in soboto, kvalifikacije v soboto in nedeljska dirka naj bi potekali v suhih pogojih.

Temperature naj bi se konstantno gibale nekje med 22 in 23 stopinj Celzija, kar bi moralo botrovati zanimivemu upravljanju z gumami na stezi Autodromo Hermanos Rodriguez in razumljivo temu povezani strategiji posameznih ekip.

Zmesi gum za VN Mehike

Pirelli bo na dirko VN Mehike – tako kot je to bil primer za VN ZDA – pripeljal srednji nabor svojih produktov. Dirkači bodo lahko izbirali med zmesmi C2 (bela oznaka), ki bo predstavljala trdo zmes, C3 (rumena oznaka), ki bo nosila naziv srednje zmesi, in C4 (rdeča oznaka), ki bo mehka zmes.

Mario Isola, športni šef Pirellija: “Visoka nadmorska višina in tudi sam tloris steze v Mehiki vedno prineseta številne zanimive izzive in presenečenja, tako da bo to preprosto nepredvidljiva dirka z najrazličnejšimi strateškimi možnostmi. Leta 2019 sta bili glavni zmesi gum, na katere so se ekipe osredotočile za med dirko, srednja in trda. Odvisno od zrnatosti in obrabe mehke zmesi, se bo to morda ponovilo tudi letos. Zato bo razumevanje vrzeli uspešnosti med mehko in srednjo zmesjo ključno za kvalifikacije. Mexico City je zgodovinsko in razburljivo dirkališče, zato smo po enoletni odsotnosti veseli, da se vračamo. Dirka poteka v približno istem letnem času kot v sezoni 2019 in od takrat ni bilo nobenih bistveni sprememb, razen majhne prenove pred prvim zavojem. Toda od takrat so se dirkalniki zelo spremenili, zato je težko reči, ali so podatki iz sezone 2019 še relevantni.”    

Prispevek si lahko ogledate tudi na vmax.si

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish