Formula 1 spreminja pravila na željo Mercedesa – Marko

Avtor prispevka: , objavljeno 24. januarja 2019 .

Svetovalec moštva Red Bull Racing, Helmut Marko pravi, da bodo nova aerodinamična pravila, ki bodo letos spremenila izgled dirkalnikov, najverjetneje bolj koristila Mercedesu, kot komu drugemu. Poenostavljena prednja krilca in druge aerodinamične spremembe naj bi povečala število prehitevanj na stezi, še obsežnejše spremembe pa so napovedane za sezono 2021.

Mercedes, ki je aktivno sodeloval pri oblikovanju pravil glede trenutnih pogonskih agregatov, je vse od sezone 2014, ko dirkalnike poganjajo hibridni turbo šestvaljniki, nepremagan tako v prvenstvu konstruktorjev, kot tudi med dirkači, v Red Bullu pa menijo, da z novimi pravili razlike med moštvom Srebrnih puščic in ostalimi ne bodo nič manjše.

Marko pravi, da so bila nova pravila sprejeta predvsem na pobudo Mercedesa, čigar dirkača imata težave, kadar vozita za drugimi dirkalniki. “Vsi smo videli, koliko težav ima Mercedes pri prehitevanjih, kadar vozijo za drugim dirkalnikom,” je dejal nekdanji dirkač Formule 1, ki je izdal, da je sprememba pravil bila zelo draga poteza za njegovo moštvo. “Zdaj smo za 15 milijonov evrov revnejši,” je dejal. “Imamo pa enako dobro aerodinamiko, kot lani. Ko bomo prišli do prve dirke v Melbournu, bomo verjetno še boljši. Zdaj imamo vsaj dobre temelje, za razprave z Mercedesom in Ferrarijem. Vsi se strinjamo, da pravil ne bi smeli določati tehniki. Takoj, ko so vpleteni tehniki, se povečajo stroški in vse postane bolj zakomplicirano. Stvari morajo biti točno določene,” je še dodal Marko.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish