Formula 1 sprejela predlog točkovanja najhitrejšega kroga

Avtor prispevka: , objavljeno 9. marca 2019 .

Formula 1 je še korak bližje temu, da se bo točkovanje najhitrejšega kroga na dirki vrnilo v pravilnik, potem ko je športni svet v četrtek sprejel predlog, ki sta ga na željo gledalcev posredovala F1 in FIA. Naslednji in zadnji korak zdaj je elektronsko glasovanje komisije F1, katero sestavljajo predstavniki moštev, sponzorjev, proizvajalcev pogonskih agregatov, dirkališč, FIE ter uradnega gumarja Pirelli, ki bo v ponedeljek.

Uradna potrditev ponovne uvedbe točke za najhitrejši krog je tako pred prvo dirko sezone, ki bo 17. marca v Avstraliji, le še formalnost, vodilni možje in gledalci pa menijo, da bo dodatna točka spodbudila hitre kroge ob koncu dirke, ko bodo dirkalniki najlažji, toda dodatno točko bo moč osvojiti le, če bo dirkač odpeljal najhitrejši krog na dirki in jo končal med prvimi desetimi.

V nedavni preteklosti Formule 1 bi dodatna točka za najhitrejši krog krojila prvenstvo le v sezoni 2008, ko je Lewis Hamilton postal svetovni prvak s točko prednosti pred Felipejem Masso. Slednji je tekom sezone postavil tri najhitrejše kroge, Hamilton pa enega.

Sezona 1958 je bila edina, ko so dodatne točke za najhitrejši krog na koncu odločile o naslovu prvaka. Mike Hawthorn je Stirlinga Mossa premagal za eno samo točko, potem ko je med sezono na račun najhitrejših krogov zbral dodatnih pet točk, Moss pa tri.

Točke za najhitrejši krog so se v F1 že podeljevale in sicer v desetih sezonah med 1950 in 1959.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish