Formula 1 skrajšala maksimalni čas dirke

Avtor prispevka: , objavljeno 19. decembra 2020 .

Formula 1 je skrajšala maksimalen čas, v katerem mora biti dirka izpeljana. Dirke F1 – razen Monaka – potekajo v razdalji preko 305 kilometrov in običajno trajajo uro in pol, časovna omejitev pa je dve uri. Vendar se v primeru prekinitve dirke čas ustavi.

Po prekinitvi dirke VN Kanade leta 2011 je bil določen čas štirih ur, da se dirka izvede do konca. V posodobljenem športnem pravilniku za sezono 2021, ki je bil objavljen v četrtek, pa se sedaj v členu 5.3.b glasi: “Če se dirka prekine, se dolžina prekinitve doda v to dirkaško obdobje do največ treh ur dirke.Najdaljša dirka, odkar je bilo uvedeno pravilo, je bila VN Brazilije leta 2016, ki je bila zaradi močnega dežja kar dvakrat prekinjena. Takrat je zmagal Lewis Hamilton, dirka pa je trajala tri ure in eno minuto.

FIA se je odločila, da skrajša maksimalen čas dirke iz štirih na tri ure. Letos je dirka VN Bahrajna trajala samo 13 sekund manj kot bo nova omejitev v sezoni 2021.

Hamilton je zmagal tudi na najdaljši dirki v letošnji sezoni in sicer VN Bahrajna, po daljši prekinitvi zaradi hude nesreče Romaina Grosejana na samem začetku. Hamiltonov čas dirke je bil 2 uri, 59 minut in 47 sekund, torej samo 13 sekund manj od nove triurne omejitve, ki stopi v veljavo prihodnje leto.     

Članek lahko preberete tudi na vmax.si

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish