Formula 1 pred začetkom sezone: Najhitrejša Red Bull in Ferrari

Avtor prispevka: , objavljeno 22. februarja 2024 .

Potem ko je aktualni svetovni prvak Max Verstappen z Red Bullovim dirkalnikom RB20 dobil prvi dan zimskih testiranj formule ena v Bahrajnu z več kot sekundo hitrejšim krogom od vseh ostalih, se je drugi dan na vrh zavihtel Carlos Sainz s Ferrarijem SF24, ki je bil 0.758 sekunde hitrejši od Sergia Pereza, ki je prevzel testne dolžnosti.

Sainz je s bil časom 1:29.921 hitrejši od Verstappnovega časa 1:31.344, vendar je pri tem uporabil mehkejšo, C4 zmes gum, medtem ko je Nizozemec najhitrejši čas uvednega dne postavil na rumeni C3 različici, ki bo najmehkejša zmes na voljo na VN Bahrajna, prihodnji konec tedna, Sainz pa je bil ob koncu prvega dne z enako gumo 1.240 sekunde počasnejši od Verstappna, čeprav je postavil tretji najboljši čas.

Desetinko hitrejši je bil Lando Norris (McLaren), v prvi peterici pa je prvi dan končal Daniel Ricciardo v dirkalniku VCARB01, moštva Visa Cash App RB, kakor se je letos poimenovala druga Red Bullova ekipa AlphaTauri.

Peti je bil Pierre Gasly (Alpine), medtem ko je bil šesti z 1.663 sekunde slabšim časom Aston Martinov voznik Lance Stroll. V prvi deseterici so prvi dan končali še Charles Leclerc, Fernando Alonso, Oscar Piastri, ter Zhou Guanyu. Verstappen prvi dan ni bil le najhitrejši, temveč je odpeljal tudi največ (142) krogov in tako dodobra preizkusil koncept minimalnih stranic, katerega je za letošnjo sezono ubral Red Bull.

Čeprav časi testiranj ponavadi ne razkrivajo prave slike, je Lewis Hamilton s tretjim časom ekipi Mercedes dal nekaj razlogov za optimizem, čeprav je za Sainzem zaostal za 1.145 sekunde, za Perezom pa 0.4 sekunde. Mehičan je kljub tehničnim težavam, nagajale so mu zavore, uspel zbrati 129 krogov, največ med vsemi dirkači. Četrti čas je postavil Lando Norris pred Danielom Ricciardom na petem mestu.

Moštva in dirkači so izgubili dve uri časa, ko je dopoldan Leclerc s svojim naletel na nepričvrščen pokrov jaška v 11. ovinku ter poškodoval svojega ferrarija, v razbitine pa je naletel še Hamilton. Dan je bil popoldan podaljšan za eno uro.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj