Formula 1 pred revolucionarnim vzvodom za izenačitev moštev

Avtor prispevka: , objavljeno 6. februarja 2021 .

Formula 1 bo v letošnji sezoni prvič uporabila vzvod za izenačitev moštev, ki v dirkaškem žargonu sliši na ime “success handicap“. Gre za omejitve razvoja aerodinamike glede na lanskoletne rezultate, ki v bistvu pomenijo, da bo najslabše moštvo lanske sezone lahko svoj dirkalnik več časa razvijalo v vetrovniku in računalniških simulacijah, najboljše pa najmanj.

Letos bodo razlike majhne, v sezoni 2022 pa se bodo povečale, kar vsaj v teoriji pomeni, da bo njihov vpliv večji, predvsem pa gledalci upajo, da bodo zmanjšale razlike med moštvi.

Formula 1 do zdaj ni poznala “kaznovanja” najboljših, oziroma dodatne pomoči najslabšim, a imajo podoben sistem v motociklističnem prvenstvu MotoGP, kjer proizvajalci s slabšimi rezultati lahko testirajo več.

FIA je z moštvi F1 v preteklosti preučevala številne rešitve, kakršne poznajo druga prvenstva, kot je naprimer obrnjena štartna vrsta, ali pa dodatne uteži (success ballast), vendar nobena izmed njih ni bila primerna, temveč bi šlo za umetno izenačenje med moštvi. F1 zdaj pozornost preusmerja z neposrednega vpliva na dirke, na sam vir razlik med moštvi in to je razvoj dirkalnikov.

“S to rešitvijo sem zadovoljen, saj gre za majhne korekcije,” je lani dejal Ross Brawn, ki pravi, da bodo moštva uspeh še vedno morala zaslužiti s svojim delom. “Ne bomo naredili nič, da bi ovirali dirkača na stezi, saj ne gre za dodatne uteži. Gre za sistem bolj podoben NFL, kjer ima najmanj uspešno moštvo večjo izbiro igralcev, toda na koncu koncev morajo še vedno sami ekipo voditi do uspeha. Ta sistem bo malenkostno vplival na razmerja med moštvi, brez da bi popačil pravo sliko,” je še dodal Brawn.

Omejitve razvoja ATM (Aerodynamic Testing Restrictions) bodo nagradile tiste, ki delajo učinkovito,” je prepričan Otmar Szafnauer, šef moštva Aston Martin. “Če delo opraviš učinkovito in ti ni treba ponavljati določenih postopkov, ter ponovno nastavljati sistema, potem iz vetrovnika dobiš uporabne rezultate, kar je zelo pomembno.”

Kako deluje ATM?

Razdeljen je na šest obdobij, vsako pa omejuje, koliko dela na aerodinamiki sme moštvo opraviti, pri tem pa morajo moštva krovni organizaciji FIA natančno sporočati, kaj in koliko dela so opravili v vsakem obdobju.

Testiranje v vetrovniku je razdeljeno na tri ključne parametre. V 2020 so moštva lahko v vetrovniku v vsakem obdobju opravila 320 testov v 80 urah dela, ob tem pa so imeli na razpolago 400 ur vmesnega časa med testi. 400 ur pomeni 50 osemurnih izmen v osmih tednih oziroma 56 dneh.

Omejitve testiranj glede na uvrstitve predhodne sezone

Mesto20212022
1.90%70%
2.92,5%75%
3.95%80%
4.97,5%85%
5.100%90%
6.102,5%95%
7.105%100%
8.107,5%105%
9.110%110%
10.112,5%115%
Razlike v omejitvah testiranj se bodo v sezoni 2022 močno povečale.

Računalniške simulacije, oziroma CFD je krit z drugim delom omejitev. Moštva morajo tu sporočiti podrobnosti sistemov, predvsem pa moč računalnikov, na katerih se simulacije izvajajo. Do letošnje sezone so omejitve veljale enako za vse, letos pa se, glede na končne uvrstitve v lanski sezoni, uvaja posebna lestvica. Peto uvrščeno moštvo v lanskem prvenstvu, Alpine (Renault F1) bo imelo na razpolago enako količino delovnih ur, kot lani, torej 100%. Moštva uvrščena višje, bodo na razpolago imele manj, nižje uvrščena moštva pa več. Moštvo Mercedes bo torej v vetrovniku preživelo 10% manj časa, kot lani, Williams pa 12,5% več, oziroma 22,5% več, kot Mercedes.

Lestvica se bo 30. junija, po treh obdobjih resetirala, od takrat naprej, predvidoma bo to osma dirka sezone, pa bo veljala lestvica glede na takratno razvrstitev prvenstva.

Med Mercedesom in drugouvrščenim moštvom Red Bull je v tem prvem delu 2,5% razlike, oziroma nekje 6 ur dela v vetrovniku in 24 testov. Med Mercedesom in Williamsom bo v tem času 54 ur, oziroma kar 216 testov razlike, pri tem pa velja omeniti, da v omejitev šteje tudi delo na dirkalniku za prihodnjo sezono, ko bodo pravila doživela večjo spremembo.

Z novostjo bo v primerjavi z Mercedesom veliko pridobilo tudi moštvo Ferrari, ki bo za razvoj svojega dirkalnika v vetrovniku porabilo 30 ur več časa, ter 120 testov v šestih mesecih. “Imeli smo srečo, da smo bili lani dobri,” je dejal tehnični direktor Mercedesa, James Allison. “Toda na žalost bomo za to v 2021 in naprej plačali ceno, saj bomo za razvoj našega dirkalnika imeli na razpolago manj časa.”

Da pa razlike ne bodo prevelike, moštva na dirkalniku za sezono 2022 niso smela delati vse do 1. januarja letos, zato bo za uspeh v prihodnji sezoni ključno, kdaj bodo vsa sredstva preusmerili v nov dirkalnik, saj bodo še vedno morali razvijati letošnji dirkalnik, na katerem so od lani lahko delali le na aerodinamičnih paketih in v omejenem obsegu pogonskih agregatih.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish